fbpx
spot_img

Zdravi zubi – lep osmeh

Mališane iz Školice života u Biljanovcu posetio je zubar i održao radionicu pod nazivom “Zdravi zubi – lep osmeh”, sa ciljem da deci pokaže tehniku pravilnog održavanja higijene i objasni zbog čega je važno imati zdrave i čiste zubiće.

Osvanuo je divan jesenji dan, koji je za decu iz Školice života u Biljanovcu bio nešto drugačiji od ostalih. U posetu im je dolazio zubar. Sva deca su ga očekivala sa strahom, za koji možemo reći da je ponekad opravdan, i pravom dečijom radoznalošću. Šta će im reći za njihove zubiće? Vrtelo se u njihovim glavicama bezbroj pitanja .. ”Zašto deca kada se rode nemaju zubiće?”, “Kada treba da izraste prvi zub?”,  “Zašto rastu zubi?”, “ Zašto se deca ne rađaju sa zubićima?”, “Zašto čika zubar koristi aparat koji zuji u glavi?”, “Zašto da idemo kod zubara da vadimo zub kad to može i moja mama?“.

skolica-zivota-biljanovac-1

Zubar je svakom detetu pojedinačno pregledao zubiće i detaljno im pokazao kako da ih peru i pravilno održavaju higijenu kako bi uvek bili zdravi i sa blistavim osmehom. Pojasnio im je da je održavanje oralne higijene osnovni preduslov zdravlja kako usta i zuba, tako i celog organizma. Takođe, na razne šaljive načine pokazivao im je kako da održavanje higijene pretvore u zabavni događaj tokom dana sa naznakom koliko je važna sama tehnika čišćenja zuba jer je neophodno odststraniti sve nečistoće i naslage sa njih.

Ređaju se pitanja za čika zubara, koji sa velikim strpljenjem detaljno odgovara na svako, sa ciljem da zadovolji njihovu radoznalost, ali i da proširi njihovo znanje i ilustruje praktične savete. Takođe, svi zajedno su napravili od stiropora model zdravog i čistog zuba i model bolesnog i loše očuvanog zuba. Naravno, svi su odmah želeli da istraže i da se igraju sa zdravim zubom, dok su se od bolesnog zuba sklanjali govoreći ono dečije “bljak”.

Na kraju su se svi pohvalili svojom novosavladanom tehnikom pranja zubića koju su naučili zahvaljujući zubaru i obećali kako će redovno održavati higijenui i dolaziti mu u posetu kada osete da nešto nije u redu.

Skolica-zivota-biljanovac-2

 

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.