fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: GREŠKE TOKOM PRANJA KOSE

 U nezi kose jedan od bitnih segmenata jeste PRAVILNO pranje! Nije dovoljno samo da je našamponirate i isperete, već da to uradite kako treba!

Ovo su najčešće greške koje većina nas pravi tokom pranja kose.Lepa i zdrava kosa

Uvek isti šampon

Ako koristite uvek isti šampon kosa postane prezasićena sastojcima koje sadrži, što dovodi do različitih problema – perut, sušenje kože temena, svrab ili jednostavno neefikasnost preparata. Trebalo bi na svakih 3-4 meseca da menjate šampon, a bitno je svaki novi sadrži nove – drugačije sastojke. Takođe, preporučuje se da barem jednom u 2 meseca koristite šampon za dubinsko pranje kose.

Pogrešno masiranje

Eksperti stalno skreću pažnju da je potrebno tokm pranja da masirate kožu i tako poboljšate cirkulaciju. Ipak i tu postoji neki optimum. Budite nežne, nemojte rpeviše pritiskati kožu. Kosa kada je mokra je slabija i sklonija pucanju, a ako je grupo traljate postoje šanse da ćete je pokidati.

Takođe, nikada ne traljte krajeve kose o teme praveći zamršene punđe svuda po glavi. Krajeve nema potrebe da da trljate – pena koja sklizne niz njih će biti dovoljna da ih opere. Najbolja tehnika jeste da zavučete prste direktno do temena i traljte manje delove pazeći da ne mrsite kosu.

Šamponiranje polumokre kose

Da bi dobile potrebnu penu za pranje kose neophodno je da kosa bude mokra. Bez dovoljno vlage, šampon neće peniti i vaše pranje će biti polovično, a šampon će biti agrsivniji (voda ga razblažuje). Zato, posvetite bar 5 min kvašenju kose, obraćajući pažnju da svaki deo bude dobbro natopljen.

Šamponiranje uvek iz istog mesta 

Ako svaki put počnete sa nanošenjem šampona na temenu, posle nekog vremena primetićete da na tom delu kosa, a pre svega koža počinje da menja strukturu – postaje isušena ili pak premasna. To je zato što je rpeviše tretirate šamponom jer je to mesto iz kog počinjete šamponiranje. Promenite rutinu i počnite od dela izna obrva ili od vrata.

Ispiranje vrelom vodom

Vrela voda će dodatno isušiti kožu koja je već tretirana sastojcima izi šampona. Zato, uvek smanjite temperaturu vode kada ispirate šampon – najbolje bi bilo da bude mlaka dok ispirate teme, a da pred kraj krajeve isperete hladnom vodom.

Češljanje i trljanje mokre kose peškirom 

Nikako ne radite ni jedno ni durgo ! Kao što smo već pomenuli – vlažna kosa je slaba kosa, zato izbegavajte da je raščešljavate ili trljate peškirom kako biste pokupile vlagu.

Najbolja varijante jeste da je iscedite i odmah umotate u peškir i ostavite da peškir izvuče suvšinu vlagu.

Tek kada je kosa skoro suva možete da je raščešljavate.

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.