fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Hit na ovogodišnjim modnim pistama – siva kosa

Nakon platinaste, jedna nova svetla nijansa osvojila je modne piste. Ali, ovog puta u pitanju je nešto mnogo ekstravagantnije. Siva kosa sve češće se može videti među manekenkama i devojkama iz prestonica modnih trendova, kao što su Pariz i London. Ipak, kao i bilo koji drugi modni trend, ni ovaj ne pristaje svakom, a nije ga ni lako održavati.

Ako razmišljate da isprobate ovaj trend, pre svega imajte na umu da je siva kosa zaista ekstravagantna i uklapa se samo u originalan stil. Devojke koje su u klasičnom fazonu, pre će izgledati kao da su prerano osedele, nego kao da slede neki svetski trend. Takođe, sasvim mlade devojke neće dobro izgledati sa sivom kosom, jer će kontrast između mladog lica i takve boje kose biti ogroman.

Generalno, siva kosa pristaje osobama svetlog, rozikastog tena, jer na njima izgleda dosta prirodno. Uostalom, osobe ovakvog tena često imaju prirodno pepeljastu boju kose. Siva kosa baš i ne pristaje damama tamnog tena, ali, ko može da vam zabrani da eskeprimentišete ovim trendom, ako baš želite.

KAKO SE DOBIJA SIVA KOSA

Kao i platinasta, i siva kosa zahteva vreme i strpljenje (osim ako niste u godinama kad su sede već zahvatile dobar deo vaše kose). Bilo da želite srebrnu, bisernu ili mišje sivu nijansu, morate prvo da uradite dekoloraciju kose. Na taj način uništavaju se pigmenti iz dlake. Imajte u vidu da to dosta slabi dlaku, jer za razliku od običnog prelaska u svetliju boju, siva kosa zahteva potpunu dekoloraciju. Tek kad iz dlake izvučete pigment, možete se farbati u sivo. To se nikako ne preporučuje da radite sami.

Nakon dekoloracije radi se toniranje, kojim se ubija žuti odsjaj. Tek tada kosa je spremna da se ofarba u srebrnu ili neku drugu sivu nijansu.

NEGA NAKON FARBANJA

Siva kosa zahteva dvostruko posvećeniju negu nego bilo koja druga. Pere se blagim šamponom bez sulfata, a nakon pranja obavezno treba naneti preparat za lakše raščešljavanje, jer će se vlasi lako kidati.

Jednom ili dvaput nedeljno, pre pranja, nanesite regenerativnu masku ili kokosovo ulje koje će vlasi dubinski nahraniti.

Siva kosa zahteva i stalno održavanje. Da bi boja stalno bila sjajna, odnosno srebrna, morate je popravljati na svake tri nedelje.

Dakle, siva kosa je originalna i ekstravagantna, ali teško ju je dobiti, a još teže održavati. Mi vas ni ne nagovaramo ni ne odgovaramo. Sve smo vam predočili, pa odlučite sami.

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.