fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Kako da sačuvamo vid

 Celodnevno gledanje u ekran kompjutera umara oči. Kako da održimo zdravlje očiju u neprirodnom okruženju koje stvara tehnološki svet u kome živimo? 

Radite vežbe koje opuštaju oči

 

Gledanje u ekran ne podstiče nas da trepćemo, što je iscrpljujuće za oko. Da bi ste sprečili umor očiju, gledajte u daljinu ( u neki objekat najmanje 6 metara daleko ), 20 sekundi, svakih 20 minuta. Na svakih sat vremena napravite „bonus pauzu“. Ustanite,  istegnite se, prošetajte nekoloko minuta. Ne samo da će te se osećati bolje, već ćete i pomoći očima.

 Ograničite vreme koje provodite ispred ekrana 

Kompjuteri emituju svetlost prevashodno u plavom delu spektra. Ona ima najkraće svetlosne talase i znatno više naprežete oči (za razliku npr. od crvene svetlosti koja ima najduže talase). Ako ceo dan morate da radite na kompjuteru, nemojte ga koristiti kod kuće, ma koliko izazovno bilo gledanje serija i filmova onlajn. 

Prilagodite svetlost na ekranu

Nije potrebno da svetlo na ekranu bude podešeno na maksimum. Smanjite jačinu svetla na onu koja više prija vašim očima, kako bi ste smanjili intenzitet plavog spektra. Takodje, podesite veličinu slova, kako se ne biste mučili prilikom čitanja teksta na ekranu.

Izadjite napolje

Kada dugo sedite za ekranom, veoma je važno da izadjete napolje bar jednom tokom dana i da izložite oči prirodnoj svetlosti. Npr. jedite napolju u vreme pauze za ručak, ako imate sastanak, prošetajte do mesta njegovog održavanja, i sl. Ublažite sjaj ekrana tako što će te okolno svetlo ( veštačko ili prirodno ) prilagoditi tako da bude upola jako u odnosu na ekran.

Jedite povrće 

Antioksidansi u nekim vrstama povrća pomažu u ublažavanju negativnih efekata umora očiju usred prekomernog  korišćenja tehnologije. Lutein i zeaksantin su, u ovom smislu naročito važni antioksidansi ( oni se, inače, nalaze u retini ). Ne samo da ovi antioksidansi sprečavaju oštećenja, Već i apsorbuju plavo svetlo pre nego što dospe u retinu, smanjujući stres. Ovim antioksidansima su bogati žumanca, kukuruz, narandžaste paprike, bundeva i u manjim količinama zelenolisno povrće. Šargarepa, koja važi za povrće koje prija očima, bogata je vitaminom A, esencijalnim nutrijentom za zdrav vid.

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.