fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Koja je hrana dobra za jetru?

Specijalisti iz oblasti hrane (gastroenterolozi i nutricionisti) naveli su listu proizvoda koji su posebno dobri za jetru. Koji su to TOP-5 proizvoda koji mogu poboljšati jetru? 

Top-5 proizvoda za poboljšanje jetre:

1. Bundeva zauzima prvo mesto među ovim proizvodima.

2. Na drugom mestu su supe od povrća (na bujonu od laganog mesa ili vegetarijanske).

3. Na trećem mestu su nisko-masne sorte telećeg, ćurećeg i pilećih prsa. Sve bi ovo trebalo konzumirate u pečenom ili kuvanom obliku.

4. Četvrto mesto zauzima riba sa niskim sadržajem masti (parena ili pečena). A ovu petorku zatvara vurda, sir sa niskim sadržajem masti (do 2% masti), kao i kefir i kiselo mleko.

5. Peto mesto zauzimaju  ovsena i heljdina kaša, povrće, suve kajsije i suvo grožđe, kao i nerafinisano maslinovo ulje, ispostavilo se da su veoma korisni za jetru.

 Trebalo bi da povedite računa da u svoju svakodnevnu ishranu uključite neke od namirnica koje su gore navedene. Trudite  da konzumirate što više ovih namernica, onda  znate da nećete nikako pogrešiti. To može umanjiti rizik za pojavu bolesti jetre i raka.  Takođe podižu nivo antioksidanasa i enzima detoksifikacije i štite vašu jetru od oštećenja opasnim toksinima.

Prijatelji portala Pokazivač: 

🌿ČAJ ZA SMANJENJE TEGOBA U ZELUDCU + 30g BILJA U PRAHU(sa medom ili jogurtom…)

Nagradjen više puta

Čaj koristimo kao zamenu ili dopunu za razne lekove ili šampone za umirenje tegoba u zeludcu.

Smanjuje lučenje želudačne kiseline i neutrališe njeno dejstvo.

Koristimo ga nezasladjenog. Tegobe izazvane konzumacijom „teških“ jela otklonicemo uzimanjem 1-2 čaja dnevno, u toku 5-6 dana,jer caj reguliše probavu i ubrzava metabolizam.

Zbog toga ga možemo koristiti i za skidanje viška kilograma!

Ako smo „sladokusci“ i ne možemo da odolimo pre i u toku obroka, popićemo nekoliko gutljaja uz glogotanje i najukusnija hrana, postaće nam neukusna.

Dijabetičarima se preporučuje 1-2 čaja dnevno jer sadrži u sebi tri čaja koja pospešuju rad pankreasa.

Mešavina sa medom i jogurtom pomaže nam kod čira na želudcu ili dvanaestopalačnom crevu,upale želudačne kese, čisti jetru, reguliše probavu i veoma brzo otklanja bolove u želudcu.Najbolje rezultate postižemo kada ga uzimamo na prazan zeludac

130g #EmaZeleniput Telefon: +381 64 1291334

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.