fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Najbolji make up saveti za plavuše

Plava boja kose je uvek bila posebna…

A zbog toga je potreban i poseban način šminkanja. Ako stavite previše svetlu šminku, izgledaćete „nevidljivo“, a ako stavite previše tamnu i dramaičnu šminku, izgubićete balans između svetle kose i vašeg prirodnog tena, lice će vam izgledati previše tamno u odnosu na kosu.

Predstavljamo vam najbolje, moderne savete za šminkanje, koji će se uklopiti u vaš stajling i bojom kose i koji će istaći vašu lepotu.

1. Podloga

Nepravilnosti kao što su crvenilo i akne su uočljivije na svetloj koži plavuša, pa se zbog toga svim plavušama preporučuje korišćenje podloge koja može da pokrije sve ove nepravilnosti. Možete koristiti BB ili CC kremu, puder… Uvek birajte nijanse koje su približne vašoj prirodnoj boji tena – bež nijanse ili lagano žućkaste, a izbegavajte rozikaste nijanse koje će više naglasiti ono što ne treba. U slučaju da imate sreće i nemate ovakvih problema, vama podloga i nije preko potrebna.

2. Rumenilo

Kada je reč o rumenilu, većina žena sa plavok kosom koristi roze rumenilo, koje im savršeno odgovara. Uz svetlo plavu kosu najbolje ide svetlo roze rumenilo, a tonovi koji idu ka boji breskve i imaju zlatni odsjaj idu uz zlatno plavu kosu. Rumenila koja su roze i pomalo vuku na smeđu boju su idealna za žene koje imaju kosu u tamnijoj nijansi plave. Bronzeri i rumenila u bakarnoj boji izbegavajte ili ih stavljajte u vrlo maloj količini.

3. Obrve

Ako imate prirodno svetlo plavu kosu, obrve su vam sigurno isto svetle i ne morate da ih naglašavate sa tamnim olovkama. Idealne olovke za obrve su u svetlo braon boji i sivkastim tonovima. Bitno je da nisu mnogo tamnije boje od vaših obrva. Ako ne možete da pronađete odgovarajuću nijansu, mnoge kozmetičke firme imaju liniju šminke samo za plavuše, pa ćete tu sigurno i lako pronaći nijansu za sebe.

Što se tiče samog stavljanja olovke, nemojte je pritiskati i stavljati jake, debele i oštre linije. Dovoljno je da lagano olovkom tapkate po obliku obrva i popunjavate praznine. Ako imate izrazito plavu kosu, skoro belu, zamolite vašu frizerku da vam posvetli za nekoliko nijansi obrve, kako ne bi bila prevelika razlika u nijansama.

4. Oči

Za žene sa plavom kosom, idealno je što manje šminke na očima. Pastelne, nežne i puderaste nijanse su najbolji izbor, koje će istaći oči taman koliko treba. Generalno je izgled plavuša prilično nežan, pa su u šminkanju šljokice nepotrebne i višak. Mat senke u lila i roze boji su super izbor.

Ako imate pepeljasto plavu kosu, za vas su najbolje nijanse u zlatnim i braon tonovima koje će vašem izgledu dati sjaj i živost. Pored ovih nijansi, odlične su i nijanse u boji šampanjca. Srebrne i sedefasto bele senke izbegavajte u širokom luku.

Uz zlatno plavu kosu najlepše idu svetlo ljubičaste i lila nijanse.

Smokey eyes nemorate izbegavati ako planirate neki izlazak uveče, ali se preporučuje da crnu nijansu zamenite smeđom ili tamno sivom.

5. Usne

Kao i za rumenilo, roze karmini u svim nijansama stoje odlično ženama sa plavom kosom. Za svetlo zlatnu kosu su najidealniji roze tonovi sa bež ili braon podtonovima, a jarko ružičaste nijanse i crvene platinastim plavušama.

Olovka za usne bi trebalo da vam bude u boji ruža ili makar za nijansu svetlija, a tamniji ruževi zahtevaju što brespekorniji ten. Olovka koja je u tamnijoj boji od ruža nikako nije za vas, pa izbegavajte ovakve kombinacije.

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.