fbpx
spot_img

Косидба на Рајцу

У Грбичком засеоку Селиште за време викенда бачено је семе, одржана је нулта косачка моба. Атлетска уметничка диспилина ручно кошење траве косом под називом „Косидба на Рајцу”. Иницијатори мобе су Милан Јефтић, Дарко и Драган Батавељић и они желе да ову манифестацију претворе у међународни скуп најбољих косача који би ову сада већ запостављену вештину пренели на млађе.

Косачи и мештани окупили су се у вртачи у који је извор сазидан од камених плоча изнад Миркове ливаде, стар скоро два века, „Извор свих Батавељића” у хладовини дрвореда јасенова дуж косе изнад ливаде.

Комисију су сачињавали некада врсни косачи: Ђуро Јовчетић (77) Благоје Божианић (74) и Звонко Батавељић (71) из Грбица. После окрепљења питом савијачом и хладном ракијом или пивом Драган Батавељић је из шајкаче извукао редослед косача, отворио манифестацију и постројио косаче: Милана, Рачу, Зорана, Дарка, Луку, Драгана и Микету опремљене косом и брусаром.

Косаче на Рајцу песмом су бодрили„Опленачке делије” из Тополе песмом:

Ој косачи где ћемо на мобу,

где ћемо на мобу.

У Грбице ил на Добру воду.

Откуј косу и наоштри добро.

Грбичка је тврда трава побро.

Грбичка је трава повелика,

за косаче права је прилика.

Од мириса покошеног сена,

лепшег побро освежења нема.

Сунце је пригревало а стотинак навијача док су падали откоси бодрило: Види га коси на превару. Косачу подигни руку, не бој се, Не остављај бркове. Овај мали је добар. У ал је овај наоштрио косу, брије. Овај коси ко да је сапет…

Задњи се жалио да коса што су му дали не ваља, да има кући косу која коси сама. Комисија му одговара да не чита него да коси. Ма мени жена чита, ја и не знам…

Најбољи косач (42) Милан Стојадиновић добио је гајбу у извору олађеног „Зајечарца”, коју је даровао осталим учесницима мобе. За Показивач је изјавио:

Ја сам пољопривредник издржавам петоро деце са моје две руке..

Имам 12 хектара обрадиве земље, али нисам домаћин ја него мој тата. У мом поседу немам ливаде, али косим туђих 16 хектара луцерке косилицом. Ма богами морам да признам, нисам косио ручно бар десет година.

Три астала и шест клупа поставиле су вредне домаћице на којим је послужен војнички пасуљ кувара Горана Којина.

За специјалитет у казан сам ставио осам килограма пасуља и сипао воде да набубри преко ноћи. Ујутру сам наложио вуруну и додао пет кила пасуља и пет кила сувих ребара, рекао нам је Којин.

Идуће године „Прва Косидба на Рајцу”

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.