fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Oprez! Sastojci u kozmetičkim proizvodima koje treba izbegavati

 

https://youtu.be/lYec6-oVso0

Da li čitate sastojke pri kupovini svoje omiljene kreme? Ukoliko vam neki proizvod vizuelno odgovara, to ne znači da nije potencijalno toksičan. Oznake na ambalaži je teško dešifrovati, tako da proizvođači mogu napisati bilo šta, i proći nekažnjeno. Nemojte verovati u „prirodne“ osobine sastojaka, naučite da ih prepoznajete. Donosimo vam listu najozloglašenijih!

sastojci u kremama

1. Petrolatum – Koristi se u proizvodima za kosu, kako bi joj osigurao sjaj. Najprisutniji je u balzamima za usne, karminima i losionima za telo. Ima funkciju da stvori barijeru na koži, i na taj način stvara privid da je  koža hidrirana, dok je ona zapravo „zagušena“.  Zašto je opasan? Može biti kontaminiran policikličnim aromatičnim hidrokarbonom, kojii može izazvati kancer.

2.Parabeni – Najzastupljeniji su u šminci, kremama, šamponima kao konzervansi. U njih spadaju i jedinjenja sa prefiksima Methyl, Butyl, Ethyl, Propyl. Nisu uvek navedeni na ambalaži! Nađeni su u tumorima dojki, i mogu doprineti sterilitetu kod muškaraca, kao i hormonskom disbalansu kod žena.

3.Talk – Mada je on mnogima deo svakodnevne nege, bilo u vidu suvog šampona, bilo kao pomoć protiv iritacija, talk je izuzetno rizičan proizvod. Poznat je kao karcinogen i jedan od glavnih uzroka raka jajnika. Ukoliko se udahne, može se nataložiti u plućima, i izazvati disajne probleme. Obavezno vodite računa da ga ne koristite na intimnoj regiji, jer talk je u mogućnosti da se pomera kroz reproduktivni sistem. Istraživanja su pokazala da su žene, obolele od raka jajnika, češće koristile talk u toj regiji od zdravih.

4.Mineralno ulje – Direktni naftni derivat. Najopasnije kad je loše prerađeno. Nalazi se u bebi uljima, losionima, sapunima i šminci. Stvara film na koži, koji zatvara pore, onemogućujući koži da se oslobađa toksina, izazivajući akne i druga oboljenja. Usporava funkciju kože i stvaranje ćelija. Može sadržati karcinogeni  PAH.

5.Aluminijum je čest sastojak u dezodoransima i antipespirantima. Povezuje se sa Alchajmerovom bolešću i rakom dojke. Jedinjenja bazirana na aluminijumu, pogotovu u proizvodima predviđenim za zaštitu od znojenja, stvaraju čep na koži, koji onemogućava znoju da izbije. To primorava otrove da se vraćaju u krvotok.

Foto: Ema Vitković
Foto: Ema Vitković

Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.