fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Poboljšajte psihičko i fizičko zdravlje smehom

Smeh nam donosi razne fiziološke promene u našem organizmu. Lep osmeh Usled jakog i dugotrajnog smejanja više od trista različitih mišića dijafragme, lica, stomaka, leđa, nogu i ruku postaje aktivno, očne zenice se šire, a vrhovi prstiju postaju vlažni. Disanje postaje duboko i brže, i  dostiže brzinu i do 100 km na sat. Podiže se i frekvencija srca, koja može da dosegne i 120 otkucaja u minuti. Zahvaljujući tome, aktiviraju se odbrambene snage organizma, podstiče se razmena materija i snabdevenost krvlju srca i pluća i snižava krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Pored toga, smeh razgrađuje hormone stresa adrenalin i kortizol, pa na taj način relaksira čitav organizam.

Smejanje nam pomaže da nam se poveća kapacitet pluća,i snabdeva bogato kisonikom pluća kroz krvotok. Ako govorimo o pozitivnim posledicama smejanja, ona je zdrava za ljucki organizam u celin. Napravljena je nauka geotologija 60-ih godina prošlog veka, koja pručava medicinsko delovanje smeha na celo telo.

Dobar smeh za dobro zdravlje 

Smeh dokazano jača imunitet podstičući stvaranje i koncentraciju ćelija koje uništavaju ćelije tumora i bakterije, viruse i ostale mikroorganizme, uzročnike mnogih bolesti. Pogoduje i funkcionisanju srca i krvotoka, redukuje hormone stresa, adrenalin i kortizol, podstiče cirkulaciju i snabdevenost kiseonikom i tako smanjuje holesterol u krvi, začepljenost arterija, pojavu krvnih ugrušaka i visoki krvni pritisak, a time i opasnost od infarkta. Prilokom smejanja se luči hormon endrofin, koji je hormon sreće koji može da ublaži bol i smehom deluje kao prirodni analgetik.

Smeh i ljutcka psiha

Smeh ne prija samo telu nego i našoj psihi. Hormoni sreće serotonin, endorfin, dopamin i noradrenalin, koji se luče usled smeha, deluju direktno na ljudski mozak stvarajući osećaj zadovoljstva i prijatnosti.  Dokazano je da smeh utiče na organizam tako što brže dolazi do ozdrvljenja. Koristeći terapiju smehom možemo uticati na psihička oboljenja depresija, anksioznost, nervni slom ili nesanica, ali smanjuje i različite emocionalne i psihičke poremećaje.

Smeh predstavlja jedan od izduvnih ventila kada je u pitanju strah, bes, agresivnost ili trema. Ako dodamo tome  i činjenicu da pozitivno utiče i na samopouzdanje i samokritičnost, nemojte da se čudite jer mnogi menadžeri unose humor u radno okruženje kako bi osigurali pozitivno okruženje i povećali produktivnost. Zato će mo vam pružiti malo smeha i sa naše strane.

1.- Halo, da li je to savetovalište za alkoholičare?

– Jeste izvolite. 

– Da li ide led u vinjak?

2. – Doktore, toliko se puta susrećemo na stepenicama, u liftu ili ispred zgrade, a vi nikad me ne upitate – kako ste, komšinice? – kaže komšinica komšiji.

Doktor se oseća krivim, pa već prilikom prvog sledećeg susreta upita komšinicu: 

– Kako ste, komšinice?

– Eh, doktore,  ne pitajte…

Prijatelji portala pokazivač: 

 Sibirsko zdravlje – Trimegavitals Siberian borage and amaranth oil

Lipidni kompleks s vitaminima E, D3 i gama-linolenskom kiselinom

Lipidni kompleks sadrži jednu od omega-6 kiselina – gamalinoleinskukiselinu i kompleks vitamina E i D. Vitamin E štiti organizam odoksidativnog stresa. Vitamin D održava imuni sistem i igra važnu ulogu udeobi ćelija. www.facebook.com/emasibirskozdravlje

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.