fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Zašto banane treba uključiti u ishranu?

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu pod nazivom TNF (faktor razaranja tumora), koja ima sposobnost da se bori protiv abnormalnih ćelija. Zbog toga postoji mnogo razloga, da uvedete banane u svoju ishranu.

Banane

✔Banane pomažu u borbi protiv depresije. Sadrže puno triptofana – supstance iz koje se proizvodi serotonin – hormon sreće. Zbog toga banane mogu lako poboljšati vaše raspoloženje.

Jačanje kostiju. Banane zadržavaju kalcijum u telu, on se ne izlučuje urinom.  On ostaje u telu i koristi se za jačanje kostiju. Ovo je posebno važno za ljubitelje kafe, koja, naprotiv, izbacuje kalcijum iz organizma.

✔Poboljšanje crevne mikroflore. Zahvaljujući enzimima koji su deo banana, supstance koje ulaze u telo sa glavnom hranom telo brže apsorbuje.

Zatvor. Banane su veoma korisne za one koji pate od zatvora. Redovna konzumacija banana će ublažiti ovaj problem.

Čir na želucu. Kada se koriste, banane u ishrani one obavijaju zidove želuca. Na  taj način ga štite od agresivnih supstanci i kiselina u hrani. To podstiče zarastanje i stvaranje ožiljaka od čira na želucu.

Zbog toga istraživači preporučuju, da je zdravo pojesti jednu-dve zrele banane dnevno. Zato uvrstite banane u svoju redovnu ishranu i čuvajte svoje zdravlje.

Autor: Ema vitković

Izvor: Druga mladost

Prijatelj portala Pokazivac:

You Tube kanal: Zdravlje i lepota-Ema

Pogledajte jedan od mojih videa na You Tube kanalu.

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.