fbpx
spot_img

Željko Žele Jovanović: Koska

Uglađeni gospodin sedeo je u svojoj omiljenoj fotelji koju je dizajnirao poznati francuski stilista. Njegova porodica je otputovala na produženi vikend na planinu, supruga da neguje dobru krvnu sliku, ćerka da neguje ten a mlađani naslednik da uživa u snežnim vratolomijama.
Vatra u kaminu je pucketala umirujuće. Ušuškan u mekoći svog bade mantila, gospodin je rešavao ukrštene reči. Naočare, privezane za svileni kanap, čvrsto su stajale na nosu sa kojeg je pre par nedelja laserom odstranjeno masno tkivo. Vrsta peršuna: AK. Rešavanje ovog pojma mu nije pomoglo da reši ostala nerešena polja ali je on strpljivo nastavio da gleda u ukrštenicu.
Zimsku idilu je naprasno prekinuo pas koji je napolju zalajao. Čula se tiha molba njegovog kućnog pomoćnika upućena psu da ućuti ali pas je nastavio da laje.
-Siniša! – pozva čovek svog kućepazitelja.
-Recite gospodine?
-Zašto pas laje?
-Nisam siguran gospodine.
-Pas laje zato što mu je to u prirodi kao što je u tvojoj prirodi da me jediš. Daj psu neku kosku da se zanima, pobogu!
-U redu gospodine.
Nakon nekoliko trenutaka pas je utihnuo a uglađeni gospodin je bio zadovoljan ponovnom tišinom i činjenicom da je rešio još jedan problem koji mu se našao na putu. Vrsta ptice, američki borbeni avion i engleska glumica su mu trenutno predstavljali manju poteškoću ali bio je siguran da će na kraju ipak rešiti ovu ukrštenicu.
-Mora biti da je tićar ta vražja ptičurina koja se traži-prokomentarisao je na glas.
Zvono na vratima mu je stvorilo još jednu znatiželju.
-Siniša!
-Izvolite gospodine.
-Ko je to?
-Bračni par, prosjaci. Mole za nešto novca, kažu da imaju petoro dece.
-Zapakuj im ostatke od ručka i reci im da više ne dolaze!
-U redu gospodine.
Toplina doma je omamljiva gospodina koji je odmarao u svojoj fotelji. Zadremao je držeći na kolenama novine. San ga je držao kratko. Nije bio siguran da li ga je probudilo penkalo koje je ispustio ili tiho kuckanje na vratima.
-Uđi Siniša!- dreknuo je nervozno.
-Gospodine, zvali su Vas iz stranke, kažu da imaju problem.
-Naravno da imaju problem! Čim me nema nastanu problemi! Šta hoće?
-Kažu da se okuplja narod…ispred zgrade opštine. Kažu da je narod, da je nezadovoljan nekim Vašim potezom i da je došao da protestuje.
-Svašta! Recite im da im bace neku kosku, neka se zanimaju. Znaju oni. I neka me više ne uzmeravaju! Ni oni a ni ti! Hoću jednom u ovom veku da odmorim!
-U redu gospodine.
Zimski dan je isuviše kratak da bi razbijao glavu sa ukrštenicom, pomislio je vlasnik velelepnog doma. Pogledao je rešenje, uneo tražene pojmove a zatim se potpisao ispod ukrštenice.
Popodne je proveo gledajuću humorističku seriju.
Napolju je padao sneg.

Željko Žele Jovanović

Željko Žele Jovanović
Rođen 22. juna 1989. u Kragujevcu u radničkoj porodici. Piše satirične i socijalne pesme i priče, pesme za decu i aforizme. Veruje i bori se za ravnopravnost i slobodu.