fbpx
spot_img

NAJBOLJI FILMOVI U 2019. godini – domaći i strani

Pred vama su liste sa ukupno 20 filmova koji su po mišljenju bloga obeležili prethodnu bioskopsku i festivalsku godinu kod nas. Sastavljene su tri nezavisne liste: najbolji domaći film (top5), najbolji film na engleskom jeziku (top6) i najbolji filmovi na stranom, van engleskom govornom području (top9). Sve u cilju da se sveukupno i globalno sagleda filmska godina. U obzir su ušli svi filmovi koje je publika imala prilike da pogleda na na nekom festivalu ili u bioskopu kod nas prošle godine. Glavni kriterijumi su svakako umetnička vrednost filma i savremenost, aktuelnost teme o kojima govore, ali i nagrade na festivalima. Ako ste neki film propustili svakako je preporuka da ih pogledate. Posebno se napominje da je neke od filmova beogradska publika na velikom platnu mogla pogledati samo na festivalima, čime se njihov značaj dodatno uvećava (FEST, FAF, Merlinka i dr.). Po prvi put se nalisti nalaze i Netflixovi filmovi koji se mogu pogledati putem pretplate. Ohrabruje činjenica da filmski distributeri otkupljuju festivalske filmove.

TOP 5 DOMAĆIH FILMOVA i najbolji pojedinci u 2019.
Iza nas je jedna jako uspešna godina za srpski umetnički i komercijalni film. Desetak filmova je ugledalo bioskopsku i festivalsku premijeru kod nas i u svetu. Izdvojio sam one koji su na mene ostavili najbolji utisak, što tematski, što umetničko-produkciono. Posebno se ističe film Šavovi Miroslava Terzića, rađen prema istinitoj priči sa elementima trilera i medoframe, koja se bavi bebama nestalim iz porodilišta. Scenario je inspirisan svedočenjem krojačice iz Beograda, koja skoro dve godine traga za svojim umrlim sinom. Zatim sjajna porodična drama Ajvar, rediteljke i koscenaristkinje Ane Marije Rosi, debitantsko ostvarenje reditelja i scenariste Marka Đorđević; Moj jutarnji smeh, snažna socijalna drama; dugo očekivana ekranizacija drame (i uspešne pozorišne predstave) Gorana Markovića, Delirijum tremens i dokumentarno – igrano ostvarenje Gorana Radovanovića, Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali. U ovako teškoj konkurenciji, najgledaniji domaći filmovi godine: Taksi bluz i Balkanska međa se nisu našli na listi.

1. ŠAVOVI (STICHES, 97′)  Srbija 2019
2. AJVAR (AJVAR, 107′)  Srbija 2019
3. MOJ JUTARNJI SMEH (MY MORNING LAUGHTER, 94′) Srbija 2019
4. DELIRIJUM TREMENS (DELIRIUM TREMENS, 112′)  Srbija 2019
5. SLUČAJ MAKAVEJEV ili proces u bioskopskoj sali (THE MAKAVEJEV CASE OR TRIAL IN MOVIE THEATER, 74′)  Srbija 2019

1. ŠAVOVI (STICHES, 97′)  Srbija 2019

Režija: Miroslav Terzić
Scenario: Elma Tataragić 
Uloge: Snežana Bogdanović, Marko Baćević, Jovana Stojiljković, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Pavle Čemerikić
Šavovi, priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenario je inspirisan svedočanstvom krojačice iz Beograda, koja već skoro dve decenije traga za svojim „umrlim sinom“. Ona se bori protiv bolničke administracije i lekara, policije, sudova i opštinskih funkcionera kako bi dobila ispravnu umrlicu koja bi pružila dokaz gde joj je dete sahranjeno. Nepunih dvadeset godina kasnije, ona veruje da je pronašla svog sina u naselju u predgrađu Beograda.
Trejler  MegaCom films  FEST/Bioskop   

2. AJVAR (AJVAR, 107′)  Srbija 2019

Režija: Ana Maria Rossi
Scenario: Ana Maria Rossi i Maja Todorović
Uloge: Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Vesna Čipčić, Miodrag Krstović, Gordan Kičić
Vida i Bane su bračni par koji već duže vreme živi u Stokholmu. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Vida sumnja da Bane u Beogradu ima ljubavnicu, ali o tome ćuti. Dolaze za praznike u Srbiju, gde se u poznatom okruženju odvija uigrana koreografija koja se mnogo puta ponovila u njihovim gastarbajterskim životima. Ovog Uskrsa se taj zid ćutanja ruši.
Trejler  Taramount film Bioskop   

3. MOJ JUTARNJI SMEH (MY MORNING LAUGHTER, 94′) Srbija 2019

Režija: Marko Đorđević
Scenario: Marko Đorđević
Glavne uloge: Filip Đurić,Jasna Đuričić, Ivana Vuković, Nebojša Glogovac

Film je priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala pod staklenim zvonom i čiji su roditelji  pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.
Trejler  FAF/Bioskop 

4. DELIRIJUM TREMENS (DELIRIUM TREMENS, 112′)  Srbija 2019

Režija: Goran Marković
Scenario: Goran Marković
Uloge: Tihomir Stanić, Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović, Igor Đorđević, Bereda Rešit, Milica Zarić, Nada Šargin, Svetozar Cvetković, Miodrag Krstović, Maša Dakić

Priča o slavnom glumcu koji pomoću alkohola pokušava da izdrži ogroman pritisak života i rada. Nažalost, upada u alkoholno ludilo, završava u bolnici i kroz niz komičnih situacija pokušava da nađe izlaz, družeći se pritom sa bolesnicima iz sobe. Plejada sjajnih domaćih glumaca nasmejaće vas do suza u ovoj tragi-komičnoj drami.
Trejler  FAME Solutions  FEST/Bioskop    


5. SLUČAJ MAKAVEJEV ili proces u bioskopskoj sali (THE MAKAVEJEV CASE OR TRIAL IN MOVIE THEATER, 74′)  Srbija 2019

Režija: Goran Radovanović
Scenario: Goran Radovanović 
Uloge: Milena Dravić, Svetozar Cvetković, Slobodan Miletić, Ilija Bašić, Petar Volk, Andrej Popović, Branislav Dimitrijević 
 
Film istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji i usredsredjuje se na političku i društvenu klimu u kojoj je sa javnih govornica i pod pokroviteljstvom Komunističke partije osuđivan film Misterije organizma.
Trejler  FEST/Bioskop 

NAJBOLJI POJEDINCI:
Najbolja režija: Miroslav Terzić (ŠAVOVI)
Najbolji scenario: Goran Marković (DELIRIJUM TREMENS)
Najbolja ženska uloga: Snežana Bogdanović (ŠAVOVI) i Nataša Ninković (AJVAR) – ravnopravno
Najbolja muška uloga: Tihomir Stanić (DELIRIJUM TREMENS)
Najbolji debitant: Marko Đorđević (MOJ JUTARNJI SMEH) – reditelj i scenarista
Najbolja originalna muzika: Aleksandra Kovač (ŠAVOVI)
Najbolji direktor fotografije: Damjan Radovanović (ŠAVOVI)
Najbolja montaža: /
Najbolji scenograf: /
Najbolji kostimograf: /

TOP 6 – NAJBOLJI STRANI FILM
(engleski jezik)
Filmska godina iza nas imala je nekoliko dobrih ostvarenja, kada su u pitanju strani filmovi na engleskom jeziku. Domaća publika je imala prilike da odgleda dosta filmova, koja su premijerno prikazani na našim najeminentnijih festivalima, a zatim i u bioskopskoj distribuciji. Svi su osvajali neke od najprestižnijih svetskih nagrada. Svako se izdvaja najnovije ostvarenje reditelja Toda Filipsa, Džoker, kao najgledaniji strani film ikada kod nas. Na listi su i aktuelni dobitnik Oskara za najbolji film, Zelena knjiga, ali i najnoviji filmovi Kventina Tarantina, Martina Skorsezea i Jorgosa Lantimosa.
1. DŽOKER (JOKER, 122′)  SAD, 2019
2. ZELENA KNJIGA (GREEN BOOK, 130′)  SAD, 2018
3. BILO JEDNOM… U HOLIVUDU (ONCE UPON A TIME… IN HOLLYWOOD, 136′)  SAD 2019
4. MILJENICA (THE FAVOURITE, 119’)  USA i Velika Britanija, 2018
5. IRAC (THE IRISHMAN, 209′)  SAD, 2019
6. BRAČNA PRIČA (MARRIAGE STORY, 136′)  SAD, 2019

1. DŽOKER (JOKER, 122′)  SAD, 2019

Režija:  Todd Phillips
Scenario: Todd Phillips, Scott Silver
Uloge: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Marc Maron

Do sada smo u ulogama Džokera gledali legendarnog Džeka Nikolsona i Hita Ledžera , a sada mračnu ulogu preuzima Hoakin Finiks. Ovo je neispričana priča o jednom od najpoznatijih i najozloglašenijih negativaca. Džoker je izmišljeni lik, supernegativac koji se pojavljuje u DC stripovima. Kroz svoja stripovska pojavljivanja, Džoker je prikazan kao visoko inteligentan kriminalac čija je karakterizacija varirala tokom različitih razdoblja. Rediteljevo istraživanje Artura Flika, čoveka kojeg je društvo odbacilo, nije samo studija o karakteru, već puno više od toga.
Trejler  Blitz Film & Video Bioskop

2. ZELENA KNJIGA (GREEN BOOK, 130′)  SAD, 2018

Režija:  Peter Farrelly
Scenario: Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly 
Uloge: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini

Zasnovan na istinitoj priči, film prati neobrazovanog ali dovitljivog izbacivača italo-američkog porekla koji postaje vozač afro-američkog klasičnog pijaniste na turneji po koncertnim dvoranama širom američkog Juga, 1960-ih godina. Na tom putu, dvojica potpuno različitih ljudi suočavaju se sa nepravednošću američkog sistema i stiču poštovanje prema talentima onog drugog, kao i snagu da se zajedno odupru nevoljama. Rađa se prijateljstvo i razumevanje koje će promeniti njihove živote.
Trejler  Cinefest FEST/Bioskop

3. BILO JEDNOM… U HOLIVUDU (ONCE UPON A TIME… IN HOLLYWOOD, 136′)  SAD 2019

Režija: Quentin Tarantino
Scenario: Quentin Tarantino
Uloge: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Luke Perry

Bilo jednom… u Holivudu prava je holivudska priča o jednom glumcu i njegovom dvojniku koji kreću na put kako bi pronašli svoje mesto pod suncem u filmskoj industriji. Njihovo putovanje odvija se na vrhuncu hipi Holivuda, davne 1969. godine u LAu.
Glavni likovi u filmu Rik Dalton, bivša zvezda jedne vestern TV serije i njegov dugogodišnji dvojnik Clif But u vreme zadnjih trzaja zlatnog Holivuda bore se za svoj uspeh u sveetskoj prestonici filmske industrije koju više ne prepoznaju. Ali Rik ima popularnu komšinicu – Šeron Tate.
Trejler  CON FILM doo Bioskop

4. MILJENICA (THE FAVOURITE, 119’)  USA i Velika Britanija, 2018

Režija: Yórgos Lánthimos
Scenario: Yórgos Lánthimos
Uloge: Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone

Početkom 18. veka, slabašna kraljica En sedi na engleskom tronu, a njena bliska prijateljica Lejdi Sara vodi zemlju umesto nje. Kada dođe nova sluškinja Ebigejl, njen šarm joj širom otvara vrata na dvoru. Borba za titulu kraljičine miljenice može da počne.
Trejler  MCF MegaCom Film FEST/Bioskop

5. IRAC (THE IRISHMAN, 209′)  SAD, 2019

Režija: Martin Scorsese

Scenario: Steven Zaillian, Charles Brandt

Uloge: Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci

 

Radnja Irca prati život plaćenog ubice zaposlenog kod porodice Bufalino Frenka, Irca Širana , koji se u staračkom domu priseća svojih početaka u ovom svetu. Jedan od njegovih zadataka bilo je čivanje Džimija Hofe, kojeg igra Paćino, koji je imao veliki uticaj i povezanost s ljudima iz kriminalnog miljea. Hofa je nestao 1975. godine i njegov slučaj je do danas neređen.

Trejler Netflix

6. BRAČNA PRIČA (MARRIAGE STORY, 136′)  SAD, 2019

Režija: Noah Baumbach
Scenario: Noah Baumbach
Uloge: Adam Driver, Scarlett Johansson, Julia Greer
 
Film govori o bračnom paru, Charlie i Nicole Barber, koji objašnjavaju sve stvari koje vole jedno o drugome. Pokazalo se da je to vežba koju im je dao terapeut zbog predstojećeg razvoda, nadajući se da će ih podstaći da se sete zašto su se zaljubili. Kad meditator od njih zatraži da pročitaju pisma koja su napisali, Nicole ljutito odluči da ne želi i napušta ih. Njih dvoje su se složili da neće koristiti advokate, nadajući se da će time olakšati njihovom malom sinu Henriju.   
Trejler Netflix
TOP 9 – NAJBOLJI STRANI FILM
(van englesko govorno područje)
Izuzetno bogatu filmsku umetničku ponudu beogradska publika je imala prilike da proprati najviše na festivalima: FEST, FAF (Festival autorskog filma), Slobodna zona i Merlinka. Najbolje filmove publika je mogla da pogleda i u redovnoj bioskopskoj distribuciji. U pitanju su filmovi koji su dobitnici najprestižnijih filmskih nagrada. Na listi su i dobitnici najprestižnijih filmskih nagrada: Kan, Berlin, Evropska filmska nagrada i dr.
1. HLADNI RAT (COLD WAR/ Zimna wojna, 89′) Poljska 2018
2. ROMA (ROMA, 135′)  Meksiko 2018
3. DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ (DIARY OF DIANA B, 88′)  Hrvatska, 2019
4. PARAZIT (PARASITE/ Gisaengchung, 132′) Republika Koreja 2019
5. BOL I SLAVA (PAIN AND GLORY/ Dolor y gloria, 113′)  Španija 2019
6. JADNICI (LES MISÉRABLES/ Les misérables 102′)  Francuska 2019
7. SINONIMI (SYNONYMS/ Synonymes 123′)  Izrael 2019
8. ZVIZDAČI (THE WHISTLERS/ LA Gomera, 97′)  Rumunija 2019
9. PORTRET DAME U PLAMENU (PORTRAIT OF A LADY IN FIRE/ Portrait de la jeune fille en feu, 121′) Francuska 2019

1. HLADNI RAT (COLD WAR/Zimna wojna, 89′) Poljska 2018

Režija:  Pawel Pawlikowski
Scenario: Pawel Pawlikowski, Janusz Glowacki
Uloge: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza, Adam Woronowicz

Film predstavlja strastvenu ljubavnu priču između dvoje ljudi koji se zbog različitog porekla i temperamenta, na prvi pogled čine nespojivi, ali su ipak sudbinski predodređeni jedno za drugo. Sve se dešava u vreme hladnog rata pedesetih godina prošlog veka u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, i opisuje nemoguću ljubav u nemoguća vremena.
Trejler  MCF MegaComFilm  FEST/Bioskop

2.  ROMA (ROMA, 135′)  Meksiko 2018

Režija: Alfonso Cuarón
Scenario:  Alfonso Cuarón
Uloge: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina Autrey

Radnja filma prati Kleo, mladu služavku u porodici srednje klase, koji žive u naselju Roma u Meksiko Sitiju. Porodicu čine Sofija, Antonio, njihovo četvoro dece i gospođa Teresa. Priča je smeštena u sedamdesete godine prošlog veka, kada su se u Meksiku odvijala politička previranja. Osim ženama koje su ga odgajale, autor se bavi i prikazivanjem porodične drame i promena u društvenoj hijerarhiji, u periodu osetljivom i za njega, ali i za čitavu državu…
Trejler  Netflix

3. DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ (DIARY OF DIANA B, 88′)  Hrvatska, 2019

Režija: Dana Budisavljević
Scenario: Nebojša Slijepčević
Uloge: Alma Prica, Igor Samobor, Mirjana Karanović, Tihomir Stanić, Krešimir Mikić

Istinita priča o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu, koja je za vreme Drugog svetskog rata, sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske dece iz NDH logora. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog detinjstva i tek tada saznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene. Diana je vodila detaljnu kartoteku dečijih sudbina, koju će joj nakon rata oduzeti nepovratno komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko poreklo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.
Trejler FAME Solutions  Slobodna zona/ Bioskop


4. PARAZIT (PARASITE/ Gisaengchung, 132′) Republika Koreja 2019

Režija:  Bong Joon-ho
Scenario: Bong Joon-ho
Uloge: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo

Četvoročlana korejanska porodica vrlo je složna, iako živi u siromaštvu. Nezaposlenost sva četiri člana polako vodi porodicu u ponor, ali nada se pojavljuje kada najstarijeg sina Ki vua prijatelj preporučuje za dobro plaćen posao u kući imućne porodice Park. Ki vu se lažno predstavlja kao profesor engleskog, a ostatak porodice rado prihvata igru. No, nakon prvog susreta ove dve porodice uslediće nezaustavljivi niz nesreća. Naizgled trivijalna komedija prerasta u vlastitu suprotnost.
Trejler  MCF MegaComFilm Slobodna zona/Bioskop

5. BOL I SLAVA (PAIN AND GLORY/ Dolor y gloria, 113′)  Španija 2019
Režija:  Pedro Almodóvar
Scenario: Pedro Almodóvar
Uloge:  Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Penélope Cruz, Nora Navas, Julietta Serrano

Bol i slava prati filmskog reditelja Salvadora Maljoa koga muče fizičke i psihičke nevolje i sprečavaju da radi ono što voli – da snima filmove. Kroz dramu se prepliću tri različita razdoblja njegovog života u Španiji: detinjstvo u šezdesetim godinama kada je njegova porodica započela novi život u Valensiji, doživljaj prve želje, život u Madridu tokom osamdesetih godina gde pronalazi i gubi prvu veliku ljubav, otkrivanje kinematografije i, najzad, sadašnjost prepuna praznine koja ga sputava da krene napred. Preispitujući svoju prošlost i izbore koje je napravio, Salvador stiče hitnu potrebu da to ispriča i tako nađe svoj spas.
Trejler  Cinefest BIOSKOP

6. JADNICI (LES MISÉRABLES/ Les misérables 102′)  Francuska 2019

Režija: Ladj Ly
Scenario: Ladj Ly, Giordano Gederlini, Alexis Manenti
Uloge: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Issa Perica, Al-Hassan Ly

Stefan se nedavno pridružio odredu za borbu protiv kriminala u Monfermeju, predgrađu Pariza, gde je i Viktor Igo smestio svoj poznati roman Jadnici. Zajedno sa svojim novim kolegama Krisom i Gvadom, iskusnim članovima tima, ubrzo otkriva da među lokalnim bandama vlada tenzija. Kada se ova trojka nađe u haosu, nastalom tokom jednog hapšenja, dron će snimiti nešto što preti da otkrije istinu o svakodnevnom životu u getu. Inspirisan neredima u Parizu 2005. godine i Lađ Lijevim istoimenim kratkim filmom, Jadnici su provokativni uvid u napet odnos koji vlada između lokalnog stanovništva i policije.
Trejler Taramount Film Slobodna zona/ Bioskop

7. SINONIMI (SYNONYMS/ Synonymes 123′)  Izrael 2019

Režija: Nadav Lapid
Scenario: Nadav Lapid, Haim Lapid
Uloge: Tom Mercier, Quentin Dolmaire, Louise Chevillotte
Mladi Izraelac Joav želi da postane građanin Francuske, a izraelsko državljanstvo za njega je poput tumora koji se mora hirurški odstraniti. Kako bi izbrisao svoje poreklo, Joav prvo pokušava da prigrli novi jezik. Odlučan je da više nikada ne izgovori ni jednu reč na hebrejskom. Rečnik stranih reči postaje njegov stalni pratilac. Neophodne posete izraelskoj ambasadi ga nerviraju, a svoje sunarodnike doživljava kao veliki teret. Ali i test za dobijanje državljanstva ima dosta nedostataka, a mladi francuski par s kojima se sprijateljio ima čudne ideje o tome kako da mu pomognu.
Trejler  FAF
 
8. ZVIZDAČI (THE WHISTLERS/ LA Gomera, 97′)  Rumunija 2019
Režija: Corneliu Porumboiu
Scenario: Corneliu Porumboiu
Uloge: Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga

Kristi, policijski inspektor u Bukureštu igra za obe strane. Kada ga lepa Gilda uvuče u rizičnu pljačku, oboje će morati da krenu putevima prevare i izdaje. Da bi preživeli, moraju da nauče tajni jezik žviždača na španskom ostrvu Gomera. Porumboiu nam daje zamršen, izvanredan zaplet sa mnogo preokreta, ali čvrsto povezan, ukrašen melodičnom kombinacijom tmurnog Bukurešta i sunčanih predela La Gomera.

9. PORTRET DAME U PLAMENU (PORTRAIT OF A LADY IN FIRE/ Portrait de la jeune fille en feu, 121′) Francuska 2019

Režija: Céline Sciamma
Scenario: Céline Sciamma
Uloge: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami
Francuska, godina 1770. Marianne, slikarka treba da naslika portret za venčanje Héloïse, mlade žene koja tek što je napustila manastir. Héloïse je nesigurna buduća mlada i Marianne treba da je naslika bez njenog znanja. Ona je posmatra svakog dana, kako bi je krišom naslikala.
Trejler  Merlinka festival
Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)