fbpx
spot_img

„Zlatno doba“ – još jedan bljesak nostalgije

 

Zigomar Zlatno doba
http://www.zlatnodoba.com/

Ovo nije reklama, mada… edicija Zlatno doba (“Komiko”, Novi Sad) je i potpisniku ovih redova

http://www.zlatnodoba.com/
http://www.zlatnodoba.com/

   za sada znana samo iz par strip konferencija održanih u Kragujevcu (v. na Pokazivaču i vesti o tome!), a izgleda da bi vredelo bolje je upoznati, radi jednog nostalgičnog osvrta na nekadašnji zamah i kvalitet… (ne bismo ovde diskutovali o stepenu opravdanosti naziva ove edicije.)

 

 

 

 

 

 

 

http://www.happynovisad.com/strip/zlatno-doba-12-elektricna-kugla.strip.942.htm
http://www.happynovisad.com/strip/zlatno-doba-12-elektricna-kugla.strip.942.htm

Obratite pažnju na godinu izvornog idanja “Dr Pjera”! – Da, ove epizode su se u nastavcima pojavljivale u “, koji je stabilno izlazio od decembra 1943. do septembra 1944. u Malom zabavniku”

Rekosmo da su je bombardovanje Beograda i aprilski rat, a u brzo i okupacija, poremetili sve tokove, pa i izdavaštvo u Srbiji I Jugoslaviji. To mežutim nije bio krah stripa u Srbiji,samo što se svaki izdavački poduhvat morao povinovati odredbama novih vlasti, često se I prolagoditi njihovoj propagandi, a da bi sve bilo “u redu”, bilo je zaduženo Propagandno odeljenje Jugoistok (Propagand Abteiling Sudost) Vojnog zapovedništvaa u Srbiji.

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.