fbpx
spot_img

Знамења Сокола у Белом двору – Соколски јубилеј

  Изложба знамења „Краљевска породица и Соколи” поводом 25  година обнављања Соколског друштва свечано је отворена на Белом двору у петак 30. марта. Поставка је припремљена у организацији Краљевског двора, Савеза „Српски Соко” под покровитељством Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра. Аутор изложбе је Душан Бабац на иницијативу Јевђе А. Јевђевића, старешине Савеза „Српски Соко”. На свечаном отварању присуствовали  су чланови Краљевске породице, представници дипломатског кора, као и бројне личности из јавног живота Србије.

  Имали смо прилику да да видимо бројне предмете као што су школске заставе, униформе, одећу, хаљину, чланске карте, штафете, значке, разгледнице, фотографије и бројна важна историјска документа која сведоче о тесној вези краљевске породице и Сокола. Изложба ће бити отворена за посетиоце од 11 до 14 сати радним данима од 31. марта до 14. априла. 

  Пред нама је лепа прилика да се упознамо са једним делом наше заборављене историје на коју можемо бити поносни. Соколски покрет је добио име по српској епској традицији. Са соколом се пореди јунак кога красе храброст одважност, поштење и племенитост. Наша је обавеза да ову традицију чувамо. Од оснивања Соколског покрета српске краљевске породице су му давале подршку у раду. Ту традицију наставили су мој деда, мој отац, који је био старешина Савеза Соко Краљевине Југославије, ова изложба је мали допринос „чувања тековина соколског покрета”.

 „Морамо да обележимо нашу историју „Соколски јубилеј” .Мој отац Петар је много волео спорт и Соколе. Изложба је велика шанса да се људи увере у  живот и важност Соколског покрета. Сви посетиоци који су дошли на отварање су важни“, рекао нам је Његово Краљевско Височанство Престолонаследник  Александар.

 Савез Српски Соко је витешка, спортска организација основана у циљу упоредног физичког и моралног васпитања чланова, развијању родољубља и човекољубља  и ширењу идеја словенске сарадње и заједништва. Данашња организација је настављач организација: „Српског Сокола”, „Соколских друштава”, „ Душан Силни”, и „Сокола краљевине Југославије ” чији је старешина био Краљ Петар II. Патрони Сокола били су краљ Александар Обреновић, престолонаследник Ђорђе и краљ Александар Карађорђевић. Драго нам је што се ова традиција наставља па је сад покровитељ Сокола Њ.К.В. престолонаследник Александар .

 „Вредна изложба господина Душана Бабца која је на најбољи могући начин представља део наше богате историје и везе нашег удружења са Краљевском породицом. Ово наше данашње окупљање уједно је и прослава јубилеја Соколског савеза који већ четврт века покушава да поврати своју стару славу и да пуним замахом размахне своја рањена крила. Ране су велике и дубоке. Оно што су започели Немци, наставили су комунисти. Скојевци су на ломачама спаљивали соколске заставе, слике наших краљева, војсковођа и старешина. Уништавали соколску документацију и скрнавили соколске домове и споменике. Неки су желели и покушавали у ранијим временима да униште све што је подсећало на соколе, некима се ни сад не свиђа наша идеја. Али без обзира на све идеја Српског Сокола  је неуништива, као што су и творци српског сокола бесмртни. Они су у Партенону Небеске Србије где су Немања и Сава, Душан и Лазар, Обилић и Југовићи, Карађорђе и Милош. И они нас посматрају са небеских висина и поносни су на нас што смо се данас овде окупили у  Краљевском дому. 

 Пре 25 година група старих сокола обновила је Соко Југославије. Пламен који је требао штафетом да буде донесен краљу за његов 18. рођендан, они су чували и сачували у својим срцима и поново га запалили 1992. године. Гледајући заставе, изложене експонате  и предмете осећамо понос и горди смо што смо потомци славних предака и припадници великог Соколског витешког братства“, рекао је домаћин догађаја и коаутор изложбе  „Краљевска породица и Соколи” Јевђе А. Јевђевића.

 Душан Бабац, аутор изложбе после отварања изложбе за „Показивач“ је изјавио „Све је било како бог заповеда, што би рекао господин Драгомир Ацовић. На иницијативу Јевђевића старешине „Српских сокола” да прославио обнављање соколске идеје реаговали смо брзо и ефикасно. Био сам један од  четири аутора изложбе  о Службеним оделима кнеживине и краљивине Србије до распада Југославије 1992. године  2001. године, где смо презентовали војне униформе , службена одела разних организација и елемената система. При томе смо детаљно обрадили Соколске униформе и друге регалије. Са тим позалиштем, јер сам знао где се шта има и где се налази, заједно смо кренули у додатно истраживање са којим смо заокружили вечерашње изложбене материјале. Наравно, када се прави изложба на Двору, ми се трудимо да та изложба која је везана за породицу Карађорђевић, Краљевски дом, а када су Соколи у питању више него очигледно веза између Карађорђевића и Соколских друштава”.

 Стари народи имају старо знамење, ако је држава озбиљним историјским чињеницама и хералдици се поклања велика пажња. Већина предмета које смо видели некако су успели да претекну сва уништавања од стране окупатора и режима којима историја и будућност Српства није циљ.

Соколска химна – „Зови само зови”

 Да подсетимо

 Сликар Стеван Тодоровић је основао 1957. године у Београду Сликарску школу, која је уз сликарство обухватила: певање, свирање, мачевање, теласно вежбање, мачевање и приређивање позоришних прества. На иницијативу 16 њгових ученика основано је 1857. године „Прво српско друштво за гимнастику и борење”. Друштво је на Ускрс 1960. године приредило за кнеза Михајла и публику Јавни час. Одушевљен презентацијом Кнез им је саградио вежбаоницу и набавио справе за гимнастику.

 Соколство је настало 1862. године као витешка организација за физичко јачање и борбу против германске хегемонијеу Аусроуграској. Име „Соко” друштво је добило на предлог др Емануела Тонера који је уочио да народни песник  истиче врлине поређењем са том птицом у српским народним песмама.

 

 

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.