fbpx
spot_img

Nagrađene najbolje mlade naučnice u Srbiji, ovogodišnje dobitnice nacionalne stipendije „Za žene u nauci“

Dr Jovana Despotović, Dr Tijana Milićević i Dr Alena Stupar su ovogodišnje dobitnice Nacionalnih stipendija u okviru renomiranog svetskog programa L’Oréal-Unesko „Za žene u nauci“ (L’Oréal – UNESCO For Women in Science).

Na svečanoj ceremoniji, održanoj u Vladi Republike Srbije, najtalentovanijim mladim naučnicama su dodeljene stipendije u vrednosti od po 5 hiljada evra, namenjene realizaciju njihovih značajnih naučnih istraživanja iz oblasti molekularne biologije, hemije životne sredine i tehnologije prehrambenih proizvoda.

Dobitnice stipendija
Dobitnice stipendija

Ceremoniji je prisustvovala i dr Jelena Begović, Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, koja je tom prilikom istakla da je ova nagrada, koja se dodeljuje od 2010. godine, postala izuzetno važna i prestižna za naše naučnice i predstavlja veliko ohrabrenje i podršku za niihov dalji angažman u nauci.

„Ono na šta kao zemlja možemo da budemo ponosni je, da za razliku od globalne statistike koja je pokazala da je samo 33 odsto žena u nauci, u Srbiji ta brojka ide i preko 60 odsto kada govorimo o naučnim institutima. To je pokazatelj da država i društvo u Srbiji pružaju punu podršku ženama da se bave naukom“, rekla je ministarka Begović.

Fokus istraživanja Jovane Despotović je molekularna biologija karcinoma, a sve u cilju pronalaska novih biomarkera koji bi mogli da identifikuju pacijente koji bi imali koristi od primene određene terapije ili da predvide ishod bolesti.

Tijana Milićević se bavi ispitivanjem toksičnih i kancerogenih elemenata i jedinjenja (pesticida i ostalih dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci) u uzorcima iz životne sredine i hrane, sa posebnim fokusom na procenu rizika po zdravlje ljudi i ispitivanje biodostupnosti i bioraspoloživosti ovih supstanci.

Alena Stupar istražuje primenu različitih savremenih ekstrakcionih tehnika, korišćenjem potpuno bezbednih zelenih rastvarača čime se značajno smanjuje upotreba organskih, često toksičnih rastvarača, negativan uticaj na životnu sredinu i povećava se selektivnost procesa ekstrakcije ciljnih jedinjenja.

Program u Srbiji deo je čuvene međunarodne inicijative L’Oreal – Unesko „Za žene u nauci“, u sklopu koje se duže od dvadeset godina širom sveta pruža podrška izvanrednim naučnicama koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva.

Prof. dr Goran Milašinović, predsednik Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom, istakao je da komisija za saradnju sa Uneskom Republike Srbije, u saradnji sa svojim diplomatskim predstavništvom u Parizu, snažno podržava i aktivno sudeluje u ovoj inicijativi.

Već 12 godina, tri mlade naučnice iz Srbije dobijaju priliku da se usavršavaju i pokažu svoje talente na prestižnim svetskim naučnim institucijama.

„Rodna ravnopravnost i nauka nalaze se visoko na agendi Uneska, čemu je posebno posvećena sadašnja generalna direktorka Uneska Odre Azule. Unesko, kao dosledna savest čovečanstva, čini svet vrednijim za život ovoj i budućim generacijama. Žene u nauci čine ga boljim“, kaže on.

Direktorka za nauku i regulatorne poslove u kompaniji L’Oreal Balkan, Ana Popara Gojković, kaže da je više od četiri hiljade žena iz 110 zemalja sveta dobilo direktnu podršku u sklopu ove inicijative. Među njima su mlade žene koje su tek zakoračile u svet nauke, ali i naučnice koje su dobile zasluženo priznanje na vrhuncu svoje karijere.

„Pet dobitnica internacionalnih nagrada „Za žene u nauci“ su nakon ovog priznanja dobile i Nobelovu nagradu. Čast nam je što su još tri mlade talentovane naučnice iz Srbije postale deo ove zaista posebne globalne zajednice“, rekla je.

Ovaj program sprovodi se u partnerstvu Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i kompanije L’Oréal Balkan. Od pokretanja programa do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo je više od 600 mladih naučnica, a najboljima je do sada dodeljeno 35 stipendija, u iznosu većem od 20 miliona dinara.

Svetu je potrebna nauka, a nauci su potrebne žene.

Naredni, trinaesti ciklus programa nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ počinje 1. januara 2023. Konkurs je namenjen mladim naučnicama u Srbiji, do 35 godina starosti, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka.

Više informacija o prijavi na linku www.zeneunauci.co.rs 

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.