fbpx

ШУМАДИЈСКИ АТЕЉЕ: Марија Гавриловић – „Предели и плакати”

 

a3

Марија Гавриловић рођена је у зодијачком знаку рибе 1991. године у Крагујевцу. Основну школу Јован Поповић и Прву крагујевачку гимназију завршила је у Крагујевцу. Спремала се за пријемни испит код сликара Јордана Ерчевића и уписала  је Филолошко – уметнички факултет, одсек за примењену уметност, смер графички дизајн, 2010. године . Дипломирала је 2014. године.  Исте године на овом смеру уписује мастер студије. Тренутно се бави реализацијом завршног мастер рада са темом  „Емоционални брендинг” и припремањем самосталне изложбе графика , из серије “Предели”  рађене  техником акватинте.

10291076_10205305460298387_2258714457963056294_n

Предео – пејзаж, подређен изражавању уметникове личности, својствености и начину изражавања, као тема почиње да се обликује крајем XVIII и почетком XIX века са романтизмом. Настаје као реакција на сурову стварност и пружа бег, препуштање машти, или начин за њено освешћивање и утицање на друштво.

Кроз  серију радова желим да пренесем и да изазовем емоцију. Свака од графика мени представља један догађај, једно време, док посматрачу може  – и треба да изазове нешто њему лично и познато. Из тог разлога имена графика су сведена на општи појам „Пејзаж“ и симболе „П – 1, 2, 3..“ Желим да посматрача ништа не одвлачи од самог предела, да се његова емоција ослобађа од споредних фактора који могу на њу да утичу. Облици су стилизовани, боје су измењене (у односу на стварност), све у функцији изражавања мојих личних осећања, а и изазивања туђих. Предео – као појам општег карактера, претварам у субјективни израз, са намером да опет постане општи за све, а лични за појединце.

Неколико професора је својим елоквентним и занимљивим предавањима допринело формирању мојих ставова и  схватања уметности. У једном тренутку посебно су ми била блиска размишљања пољског сликара Саснала.

Графике изводим у техници акватинте, што доста доприноси поетици и лиризму самих графика. Омогућава  ми поигравање са атмосфером коју та графика носи, њеном манипулацијом и манипулацијом облика тог предела.  Настале су по узору на фотографије које сам направила, а разликују се од њих у различитим аспектима који боље описују осећај који оне носе (форматом графике, количином стилизације, избором колорита… )

Графике су различитих формата, све у зависности од самог предела и приступа том пределу. Формат папира и његове маргине такође играју битну улогу при њиховој изградњи. На тај начин наговештавам смер простирања тог предела. Такође, битну улогу игра и сам хоризонт, (који се помера од рада до рада), указујући на неограничен простор – неба или земље. Циљ је да се прикаже непрегледни склад природе лишен сваке суровости” – детаљно је за „ПОКАЗИВАЧ”  описала своје стваралачке визије Марија Гавриловић. .

Воли спортско јахање и дуго пешачење у природи са пријатељима и псима Бетом и Мајлом. Радо спрема храну за себе и своје пријатеље. 

Позоришним плакатима посвећује свој свежи  уметнички сензебилитет. Први већи пројекат за крагујевачки Књажевско српски театар  био је визуелни индетитет за IX Јоаким Интерфест 2014. године. Радила је плакат и костиме за представу Академског позоришта СКЦ – а „Вилијева гозба”. За фестивал аматерских позоришта „Златна кулиса” , који организује СКЦ Крагујевац,  урадила  је комплетан визуелни индитет.

Планира да заврши мастер а затим упише и докторске студије. У скоријој будућности пред публиком ће се наћи и њене већ уговорене две самосталне изложбе графике.

Прво ће изложити у СКЦ – у а другу у Дому културе студентског града у Београду, као део награде коју је добила, као један од четири равноправна победника XVII бијенала студентске графике Србије.

Члан је удружења  ЛУК-а од 2011. године.

2012 г. Добитник је треће награде на Годишњој изложби ЛУК-а и прве награде на XVII Бијеналу студентске графике Србије 2014. године.

Први пут је своје радове изложила у атељеу Јордана Ерчевића. 

Њени радови су излагани у више градова Србије и у иностранству ( Русија, Украјина, Француска) и увек су били запажени и од публике и од критичара.

Колективне изложбе:

2011. г.  Годишња изложба цртежа ЛУК-а у Модерној галерији Народног музеја у                             Крагујевцу.

             XVI Бијенале студентских цртежа Србије, Дом културе Студентски град,                              Београд.

2012. г. Годишња изложба Лук-а  у Модерној галерији Народног музеја у Крагујевцу,

              Фотографије студената ФИЛУМ-а Универзитетска галерија, Крагујевац,

             „Први студентски цртеж”, Удружења ликовних и примењених уметника Краљева.

2013. г. „58. Стеријино позориште” 14. изложба позоришног плаката и графичког обликовања у Новом саду,

            „Мала графика” у Галерији Графичког колектива у Београду.

2014. г. Бијенале уметности минијатуре, Културни центр у Горњем Милановцу,

              Strelka International Design Festival – World War I,

            XVII Бијенале студентских цртежа Србије, Дом културе Студентски град,                           Београд,

           Друго Међународно Тријенале графике у Београду,

              „Сарајево 100”, део изложбе „Strelka International Design Festival, Pariz

             Golden Bee Изложба плаката, Москва

 Атеље младе уметнице налази  су у породичној кући у улици Авалска број 8 и  у  улици Краља Александра I Карађорђевића број 133.

00deveti interfestplakat

00 1majstor

oo 3

00 4

dervis-i-smrt

Marija Gavrilović - Faust

proces

00 WWI 1

PEJZAZ I

 

PEJZAZ IV (1)

PEJZAZ V (1)

DSC_1872 (3)

 

DSC_1871

 

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.