fbpx
spot_img

Шумадијски атеље: Слађана Марковић – Сликар портрета и ликовни педагог


s1

Слађана Марковић, рођена од оца Драгана и мајке Славице  у знаку близанца 14. 06 1984. године у Крагујевцу. Породична слава Марковића је Свети Никола. Похађала је основну школу „ 21. октобар”, па Другу крагујевачку гимназију. Завршила је Филолошко – уметнички факултет на одсеку за Примењену ликовну уметност, смер графички дизајн.

  Са шест година схватила је да на папир треба да пренесе неке уочене детаље биљки. Терала је укућане да јој цртају, а да она посматра. Крајем основне школе урадила је озбиљан цртеж мртве природе којим је изненадила себе. У Гимназији, професор Ненад Ристовић је препознао заљубљеника у уметност и таленат и посветио јој посебну пажњу, позајмљивао стручну литературу и кориговао радове на стручним консултацијама. Уласком у трећи миленијум тачно 2000. године поново изненађује себе мртвом природом  цртежом „Вазе” у оловци.  У трећој години одлучује да конкурише за Академију и почиње озбиљне припреме. Уписује се у „Целус” код  Бојана Оташевића где се свеубохватно и солидно припремила. Дружила се и са сликарима Удружења Свети Лука  на Липару, који  јој је био велика инспирација. На конкурсу 2000. године за ђаке Липарског сабора добила је другу награду за цртеж. Уписује 2003. године ФИЛУМ, а завршава 2008. године. На академији излаже студентске радове са колегама на Машинском факултету.

 У склопу КРАФ-а,  антиратног фестивала излагала је „Евент”плакате у Дому омладине 2012. године.

 У Галерији Мостовима Балкана 2013. године излаже поставку „Портрет” комбинованом техником.

 У Галерији Арт од 2014. године бави се обукум најмлађих у Креативној радионици Галерије.

 „Летња школа цртања и сликања се заснива на педагошком раду у области ликовне уметности. Нудимо могућност напредовања и развијања ликовног израза у складу са тренутним нивоом знања и жељама за напрадовање. Полазницима нудим рад у техникама цртања и сликања у зависности од узраста. Циљ ми је да деца развију креативни ликовни потенцијал и да развију љубав према уметности”, само за Показивач рекла је Слађана Марковић.

 Припрема изложбу уља.

  Атеље уметнице налази се у породичној кући у улици Цетинској број 7.

02a

 

03a

04a

05a

06a

07a

08a

09a

 

10a

11a

12a

13a

 

66a

14a

01a

 

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.