fbpx
spot_img

12. MaFest – Makarska, 23-26.5.2019.

MaFest – Makarski festival stripa
  Redovne informacije:
  www.facebook.com/mafestmakarska

MaFest je daleko najveći i najpoznatiji međunarodni festival stripa u Hrvatskoj i cijeloj regiji, a ove godine u razdoblju od 23. do 26.5.2019. doživjet će svoje 12. izdanje.

Već godinama se održava u dva dijela i razdoblju dužem od 7 dana te smo tako i na ovogodišnjem, 12. po redu MaFestu, ponovno razdvojili termin održavanja radionica u osnovnim školama na području Makarske rivijere (od Brela do Gradca) od termina događanja koja su posvećena širokoj publici.

Prvi dio, koji je bio posvećen osnovnoškolcima s područja Makarske rivijere održali smo od 11. do 15.3.2019., a drugi dio, koji će biti otvoren za širu publiku te čija će događanja biti posvećena i otvorena svim stripofilima sa svih strana svijeta, održat će se od 23.do 26.5.2019.

MaFest je tijekom svoga postojanja dosad privukao u Makarsku više od 12.000 posjetitelja, a pored strip-radionica u dječjim vrtićima i osnovnim školama na području čitave Makarske rivijere, na 12. MaFestu bit će postavljene i dvije izložbe originalnih crteža, održat će se brojne tribine i potpisivanja, bit će tu i burza stripova te sjajni glazbeni koncerti.

Popis gostiju koji su dosad potvrdili svoj dolazak u Makarsku u ovom je trenutku na brojci 65 (stižu iz 11 zemalja širom svijeta), a 15 od tih 65 imat će status specijalnih gostiju i to su: Ivana Armanini (HRV), Alessio Avallone (ITA), Vanessa Belardo (ITA), Krešimir Biuk(HRV), Fernando Blanco (ŠPA), Serge Carrere (FRA), Matteo Cremona (ITA), Shawn Crystal (SAD), Fernando Dagnino (Špa), Maurizio Di Vincenzo (ITA), Michele Masiero (ITA), Francis Portela (ŠPA), Zoran Smiljanić (SLO), Marco Soldi (ITA) i Frederic Volante (ITA).

Osim tih 15 ovogodišnjih specijalnih gostiju, tu će još biti gotovo 50 autora koji bi na bilo kojoj drugoj svjetskoj strip-smotri privukli sva svjetla reflektora, a mi ćemo ovom prilikom, abecednim redom, spomenuti samo neke od njih:

Lola Airaghi, Štef Bartolić, Alfio Buscaglia, Fabio Celoni, Dany, Roberto Diso, Dobbs, Matt Hollingsworth, Keiko Ichiguchi, Bane Kerac, Emiliano Mammucari, Maza, Zlatko Milenković, Goran Parlov, Boro Pavlović, Darko Perović, Frano Petruša, Esad Ribić, Sibin Slavković, Bob Solanović, Stevan Subić, Goran Sudžuka, Tihomir Tikulin Tico, Andrea Venturi, Walter Venturi, Laura Zuccheri…

Tradiciju koju smo započeli daleke 2006. godine, s plakatima na kojima najpoznatiji strip-junaci “oživljavaju” u Makarskoj, nastavljamo naravno i ove godine, a 14 crtača s popisa specijalnih gostiju već ih je i nacrtalo.

MaFest 2019. bit će upamćen i po 3. dijelu izložbe originalnih crteža velikog Andrije Maurovića iz 1937. godine za koje su mnogi bili uvjereni da su trajno izgubljeni jer se desetljećima nije čulo za njih, a riječ je o pasicama iz stripova “Gospodar Zlatnih bregova” i “Sablast Zelenih močvara”, tj. samom početku serijala o Starom Mačku.

Baš kao i na 10. i 11. MaFestu, i 3. dio izložbe “Stari Mačak pod Biokovom” održat će se u Galeriji Gojak, a ovom prilikom još jednom ističemo kako je riječ o neprocjenjivoj nacionalnoj kulturnoj baštini te da ovaj treći kontingent originala (bit će postavljeno novih 70 pasica) koji će biti izloženi u Makarskoj hrvatska javnost dosad nikad nije imala prilike vidjeti.

Također, ove godine organizirat ćemo i izložbu originalnih tabli Igora Kordeja, jednog od najvećih hrvatskih strip-crtača, iz albuma “Colt & Pepper” za koji je scenarij napisao još jedan istinski hrvatski strip-velikan – Darko Macan, a koja će predstavljati svjetsku premijerujer će navedeni album u Francuskoj biti objavljen tek u srpnju ove godine.

Ulaz na izložbe Andrije Maurovića i Igora Kordeja te na sva ostala zbivanja na MaFestu bit će, kao i uvijek dosad – besplatan!

Tema ovogodišnjega, inače našega tradicionalnoga nagradnog natječaja za osnovnoškolce s područja Makarske rivijere je “Izvanzemaljci u Makarskoj”, a glavna nagrada bit će prijenosno računalo!

Ove godine predstavit ćemo i novi logotip Makarska – Grad stripa! koji će zauvijek neraskidivo povezati Makarskustrip i MaFest, a čiji dizajn potpisuje najbolja hrvatska dizajnerica Melina Mikulić!

U glazbenom dijelu programa ugostit ćemo dva sjajna hrvatska benda pred kojima je, po riječima i publike i kritike – najsvjetlija moguća budućnost: “Rezerve” i “Ischariotzcky”.

Partneri MaFesta bez kojih ništa od ovog ne bi bilo moguće su Grad MakarskaMinistarstvo kulture republike HrvatskeTuristička zajednica grada MakarskeTuristička zajednica Splitsko-dalmatinske županijeSplitsko-dalmatinska županijaMesna industrija PivacAparthotel MiramareHotel BiokovoApfelJulius MeinlPremis te brojni drugi prijatelji i manji sponzori.

Izvor: MaFest

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.