fbpx
spot_img

Evo zašto uvek kinemo 3 puta zaredom

Iako se mnogima čini kao preterivanje, kada kinemo više puta za redom mi zapravo čistimo brojne iritante iz naših disajnih kanala – a idealan broj ponavljanja, čini se, iznosi tri puta.

 

Kijanje

Foto: Flickr/ Allan Foster

Najčešće kijamo zbog toga što nam se u nosu nalaze strane čestice i to je najbolji način da ih izbacimo napolje.

 

Ono što mnogi primete prilikom kijanja jeste da to u najvećem broju situacija ne može da prođe bez tri ponavljanja, iako može da bude i manje.

 

– Kada neko kine tri puta, prvi put služi da ova strana tela „otkači“ sa unutrašnjih zidova nosa, drugi put ih pomera ka nozdrvama, a trećim ih izbacujemo iz nosa, objašnjava dr Džordan Džozefson iz Lenoks Hil bolnice u Njujorku.

 

Postoje brojni iritanti koji mogu da dovedu do kijanja. Viralne infekcije respiratornih puteva, poput uobičajene prehlade, mogu da iritiraju unutrašnje membrane u nosu. Isto može da uradi i hladan vazduh, kao i brojni alergeni kao što je polen, prašina ili buđ.

 

Ali ovo nisu jedine stvari koje su povezane sa kijanje. Pojedine osobe kijaju kada izađu napolje na sunce – u pitanju je stanje poznato kao „fotički refleks kijanja“ i ono pogađa između 10 i 35 odsto populacije sudeći po pojedinim istraživanjima.

 

Bez obzira na razlog kijanja, postarajte se da uvek pokrijete nos i usta kako biste sprečili širenje bacila.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.