fbpx
spot_img

Uspešno vaspitanje: Pet stvari koje bi vaše dete trebalo da nauči do pete godine

Pre nego što dete proslavi peti rođendan, trebalo bi da savlada neke osnovne stvari kako bi bilo spremno da na pravi način odreaguje u datim situacijama.

1. Imena roditelja i njihove brojeve telefona

vaspitanje do pete godineVaša deca vas najčešće oslovljavaju sa “mama” ili “tata” tako da možda nemaju pravu predstavu da njihovi roditelji imaju prava imena. Pobrinite se da dete zna vaše ime i prezime, pogotovo ukoliko se vaše prezime razlikuje od njegovog. Takođe, vežbajte svoj broj telefona sa njim dok ga ne nauči napamet (možete napraviti da zvuči kao pesmica kako bi lakše zapamtio), na taj način, u slučaju opasnosti ili problema mogu pozajmiti telefon od nekoga i nazvati vas.

2. Kako i kada nazvati hitne službe

vaspitanje-roditeljstvoVaše dete će verovatno naučiti da identifikuje problem i pozove hitnu službu u školi, ali za svaki slučaj trebalo bi biti svestan opasnosti i pre njihovog petog rođendana. Popričajte i prođite sa njima kroz par potencijalnih opasnosti, objasnite da je pogrešno zvati hitnu službu ukoliko situacija to ne zahteva i obavezo uvežbajte sa njima brojeve.

3. Prelazak preko ulice

francusko vaspitanjeKoliko god pažljiv roditelj bili, dogodiće se momenat kada će vaše dete biti prinuđeno da samo pređe ulicu-bilo da im se otkotrljala lopta na ulicu, njihov prijtelj je na drugoj strani ulice ili su ugledali sladoledžiju dok se igraju na igralištu sa drugarima. Pripremite i sebe i dete na taj trenutak i uverite se da će ono biti spremno. Naučite ih da gledaju u oba pravca, da osluškuju automobile, i najvažnije, neka ne prelaze ulicu bez odrasle osobe pored sebe ukoliko situacija nije hitna.

4. Nisu svi stranci – “strašni”

Najlakši pokušaj da zaštitite svoje dete je naučiti ih da ne pričaju sa ljudima koje ne poznaju, ali na duže staze to može biti loše za njih. Ukoliko dete upadne u nevolju i ne može da nađe telefon da nazove vas ili neku hitnu službu, strah od stranaca će dodatno pogoršati situaciju. Pobrinite se da zna kako izgleda policajac, kao i tipovi ljudi kojima je najbezbednije prići npr. mama sa decom, radnik u prodavnici, učiteljice…

5. Granice intime

decak deteDok ste u kući normalno je da se dete grli, mazi i ljubka sa vama, ali je jako važno da dete razume da ljubljenje i grljenje nekoga ko nije član porodice je njihov lični izbor. Takođe bitno je da nauče da ne mogu samo tako dotrčati do drugog deteta u parku i biti napadni. Do pete godine takođe treba i da razumeju svoje telo, čak iako je vama lakše ako podelite samo osnovne informacije sa njima, npr. gde nije ok da ih neko dodirene, poljubi…

Izvor: Yumama

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.