fbpx
spot_img

5 koraka koji će vam pomoći da se oslobodite loših navika

Psiholozi će vam reći da je moguće rešiti se bilo koje loše navike. To svakako zvuči ohrabrujuće, ali šta stvarno treba da radimo da bi nam to pošlo za rukom?

Stručnjaci preporučuju da pratite ovih pet koraka ako želite da lošu naviku zamenite dobrom:

1. Budite iskreni prema sebi

Što ste više iskreniji prema sebi o svojoj lošoj navici, to je veća šansa da ćete je se rešiti, tvrde psiholozi. Dozvolite bliskim ljudima kojima je stalo do vas da vam pruže iskrenu kritiku i ne negirajte da imate problem, čak iako mislite da oni malo preteruju u svojoj kritici.

2. Pišite beleške o svojoj lošoj navici

Mnogi psiholozi smatraju da nije loše da sami analizirate svoju lošu naviku tako što ćete zapisivati relevantne podatke o njoj. Na primer, ako grickate nokte, možete da zabeležite u koje doba dana to najčešće radite, koliko to otprilike traje i gde to radite. Analizom ovih podataka možete dođi do relevantnih informacija koje vam mogu pomoći da bolje razumete svoju lošu naviku, ali i da pronađete način da je eliminišete.

3. Budite strpljivi i postavite izvodljiv cilj

Nerealno je očekivati da se odmah rešite svoje loše navike ako ste je imali godinama. Iz tog razloga važno je na početku borbe sa lošom navikom postaviti izvodljive ciljeve, čijim ispunjavanjem ćete se naposletku približiti krajnjem cilju, njenoj potpunoj eliminaciji.

4. Potražite pomoć prijatelja

Mnogi ljudi nisu dovoljno disciplinovani i potrebno im je usmeravanje iz okruženja da bi kako-tako bili u stanju da ispune svoje ciljeve. Ne stidite se da potražite pomoć prijatelja i tražite od njih da vas kontrolišu i možda čak i prekoravaju kada primete da praktikujete svoju lošu naviku.

5. Koristite aplikaciju

U današnje vreme postoji dosta mobilnih aplikacija koje vam mogu pomoći da se rešite svoje loše navike. Dovoljno je da pretražite šta vas zanima, i gotovo sigurno ćete naći odgovarajući softver koji odgovara vašim potrebama. Najpopularnije su aplikacije za mršavljenje, fizičku aktivnost i planiranje, ali one svakako nisu jedine koje vam mogu biti od koristi.

Izvor: Bright Side

portal Pokazivač
portal Pokazivač
Portal za kulturu, obrazovanje i priključenija