fbpx

Ah, te mange! – Naruto Uzumaki

       

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

        Svakako da se kao ljudi, i kao roditelji, ponekad pitamo -„Kakve li to sve  iritirajuće spodobe prikazuju na ovim televizijama!?“ U jeku upadljivih akcionih (ponekad možemo slobodno reći nasilnih) kreacija, od kojih je često teško odahnuti, značajno mesto počeli su zauzimati japanski crtaći – anime, puni neobičnih stvorova i vrtoglavih borbi…

d.wikipedia.org
d.wikipedia.org

animenarutoshipudenn.blogspot.com
animenarutoshipudenn.blogspot.com

Jedan od junaka koji je pre nekoliko sezona bio zapažen i na jednoj (ili više) domaćih kablovskih televizija je i Naruto Uzumaki. On je adolescent koji je naglašeno prikazan kao samoljubiv, bučan, hirovit… svakako pun ambicije da postane pravi nindža, i kao takav svakako teži nekim višim ciljevima, zbog čega i mi koji ga pratimo imamo osnova da ga poštujemo i gotivimo. Među njegovim sapatnicima su mladić Sasuke Učiha, devojka Sakura Haruno – ima dosta situacija sa komičnim prepucavanjima i trvenjima, a sve začinjeno elementima nekog nesuđenog ljubavnog trougla …                                

en.wikipedia.org/wiki/Kakashi_Hatake
en.wikipedia.org/wiki/ Kakashi_Hatake

Njihov neobični učitelj (sensei) je Kakaši Hatake, a naravno sreću brojne neprijatelje, kao što je Zabuza i dr. U prepoznatljivom ambijentu drevnog (ili, nekako, vanvremenskog) Dalekog istoka, svakako da ima dosta fiktivnih i izvitoperenih toponima, a karakteristična je podela nekog njihovog sveta na Zemlju reka, Zemlju okeana, Zemlju vatre (u kojoj je i Narutovo selo Konohakagura, ) Zemlja trave… vetrova… snega… medveda, itd. (Nešto više o Narutu i njegovom okruženju može se proučiti na:

http://sh.wikipedia.org/wiki/Naruto

i  http://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_des_personnages_de_Naruto)

http://uzumaki113.deviantart.com/art
http://uzumaki113.deviantart.com/art

 Naruto je nastao 1999. iz mašte Masašija Kišimota, najpre kao strip (mange) a ubrzo se pojavio i u crtanim filmovima (anime). Naravno, postepeno je stekao i širi marketinški uticaj kroz razne aplikacije, figurice, karte za igru i dr. Neki ga porede i sa prethodno popularizovanom Vatrenom kuglom… Savremeni trendovi lako pokažu određenu prednost animacije u odnosu na strip – to je često živopisniji, i za nas lično jeftiniji način da se dočara priča, a originalni štampani prikaz u zapadnim izdanjima ne odgovara baš našim navikama – nizanje kadrova otpozadi (od „kraja“ sveske) i s desna na levo, a meni lično neke scene deluju i konfuzno, i pored mogućnosti da ih u jednom statičnom kadru na miru osmotrim. I pored ne baš popularne cene, Naruto je kod nas i dalje aktuelan u okviru „Darkvudovog“ izdanja. U istoj ediciji se pojavljuje i strip „One Piece“ ali, o mangama ćemo više neki drugi put.

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.