fbpx
spot_img

Aleksandar Tirnanić Tirke: Voleli su ga i oni koji nisu igrali fudbal

Na prvom svetskom fudbalskom prvenstvu u Urugvaju reprezentacija Jugoslavije sastavljena samo od igrača iz Srbije zabeležila je istorijski uspeh osvojivši treće mesto. Zahvaljujući filmu Dragana Bjelogrlića to danas svi znaju. Ipak, sudbina Aleksandra Tirnanića Tirketa nakon povratka iz Montevidea podjednako je interesantna iako mnogo manje poznata.


Iako je ovo važan deo filma Dragana Bjelogrlića, Aleksandar Tirnanić Tirke zapravo nije otkriven na Čuburi! Naime, mladi fudbaler jeste bio “čudo BSK-a”, ali je pre toga, još sa 13 godina, počeo da igra u SK Olimpija.

Shvativši svoj talenat, ubrzo je napustio školu i potpuno se posvetio fudbalu. Sa 17 godina Tirke je debitovao za seniorski tim. Slično, u reprezentaciji je igrao od 1929. godine i u trenutku polaska za Urugvaj i on i Moša su bili već prilično poznati fudbaleri.

Aleksandar Tirnanić Tirke imao je nepunih 20 godina kada je 1930. sa reprezentacijom krenuo put dalekog Montevidea. Samo dan pre svog 20. rođendana Tirke je na prvom svetskom prvenstvu u fudbalu postigao gol i upisao se u istoriju.

Prva fudbalska zvezda Jugoslavije i veliki boem

Aleksandar Tirnanić je celu profesionalnu karijeru proveo u klubu BSK gde je sa Mošom Marjanovićem činio neraskidivi tandem. Za ovaj tim je odigrao 500 utakmica, a dres sa državnim grbom je oblačio 50 puta i postigao 12 golova.

Bio je jedan od najpopularnijih sportista u zemlji i jedna od prvih pravih fudbalera zvezda. Moša Marjanović i Aleksandar Tirnanić postali su prvi igrači koji su posle svetskog prvenstva u Urugvaju od svog kluba počeli da primaju platu.

Aleksandar Tirnanić važio se za velikog boema. Stariji Beograđani možda se i sada sećaju ovog veseljaka iz neke od prestoničkih kafana gde je, zajedno sa Mošom, lumpovao do zore.

Iako Tirke nikada nije bio član, znalo se da je pre rata bio simpatizer revolucionarnog radničkog pokreta. Družio se sa Kočom Popovićem, Ivom Lolom Ribarom, a postoje i indicije da je za komunističku partiju nosio poverljiva pisma u inostranstvo dok je sa timom putovao na utakmice.

Bio je jedan od najpoznatijih sportista koji su, zajedno sa Milutinom Ivkovićem – Milutincem podržao akciju o bojkotu Olimpijskih igara 1936. godine.

Poslednju utakmicu u dresu nacionalnog tima Tirke je odigrao kada je oružje već uveliko zveckalo Evropom 31. marta 1940. godine protiv Rumunije.

Legendarni trener

Posle rata i igračke karijere, Aleksandar Tirnanić se oprobao i u trenerskom poslu. Bio je selektor Jugoslavije i predvodio je tim na dva Svetska prvenstva – 1954. i 1958. godine.

Bio je u selektorskoj komisiji na Evropskom prvenstvu 1960. kada je Jugoslavija zauzela drugo mesto, kao i na Olimpijskim igrama 1960. kada je reprezentacija Jugoslavije osvojila zlato.

Kao selektor sastavio je ili je učestvovao u sastavljanju čak 102 državne reprezentacije.

Doživeo je duboku starost. Umro je u Beogradu 1992. u 82 godini života. Danas, jedna ulica u Beogradu na nosi njegovo ime.

Izvor: istorijskizabavnik.rs

Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Student Elektrotehničkog fakulteta. Voli druženje, filmove i sport.