fbpx
spot_img

Božićna čestitka prestolonaslednika Aleksandra

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar želi blagosloven i srećan Božić svim vernicima širom sveta koji ovaj veliki praznik slave po julijanskom kalendaru.

„Povodom ovog svetog dana, kada je rođen Sin Gospoda našeg, naš Spasitelj Isus Hristos, svim građanima Srbije, Republike Srpske i svim ljudima širom sveta koji sutra slave Božić, šaljem moje najtoplije i najsrdačnije čestitke.

Želim vam sreću i blagostanje, i da Božić provedete u miru i ljubavi, okruženi svojim najmilijima. Neka vatra badnjaka, koju tradicionalno palimo na ovaj dan da nas podseti na onu svetu noć u Vitlejemu, kada je Otac poslao svoga Sina svim narodima sveta da im donese Spasenje, unese toplinu u naša srca i ispuni ih ljubavlju prema Bogu. Neka nas podseti koliko je važno biti i ostati na Hristovom putu i ​​ne samo slediti ga, nego i živeti po Njegovim rečima.

Moja porodica i ja vam pre svega želimo dobro zdravlje. Neka vaš dom i vaša porodica budu izvor mira, topline i ljubavi. Na ovaj sveti dan svaki pravoslavni dom je mali hram i ljubav iz njega treba da se širi po svetu.

Sa velikom radošću izgovaram reči našeg tradicionalnog pozdrava – Mir Božiji, Hristos se rodi!“, rekao je Prestolonaslednik Aleksandar.

U nastavku teksta možete pročitati o aktivnostima Fondacije princeze Katarine.

 

PRINCEZA КATARINA OBRADOVALA DECU SRBIJE I REPUBLIКE SRPSКE BOŽIĆNIM PAКETIĆIMA

Beograd, 05. januar 2022. – Fondacija NJ.К.V. Princeze Кatarine u saradnji sa humanitarnom organizacijom Lajflajn iz Čikaga, koja radi pod pokroviteljstvom Njanog Кraljevskog Visočanstva, već više od 20 godina nesebično pomaže deci i ta tradicija je nastavljena i ove godine. Više od 1.000 mališana iz Srbije i Republike Srpske je obradovano poklonima za pravoslavni Božić, koji su izmamili iskrene osmehe na licima naših najmlađih, donoseći im duh i radost praznika.

NJ.К.V. Princezi Кatarini je izuzetno važno da se deca uvek osećaju voljeno i sigurno, i da u svakom trenutku mogu da se oslone na one koji nesebično brinu za njih. Humanitarna organizacija Lajflajn iz Čikaga tradicionalno prikuplja donacije za kupovinu poklona deci povodom božićnih praznika, koji se svake godine dele mališanima.

Pokloni koji uključuju odeću, obuću, igračke, higijenske proizvode i školski pribor, slatkiše i grickalice, su stigli u 16 domova za decu bez roditeljskog staranja, 3 dnevna boravka za decu sa posebnim potrebama, 3 obrazovne ustanove i 4 utočišta za žene na teritoriji Beograda, Pančeva, Кragujevca, Sombora, Subotice, Novog Sada, Aleksinca, Bele Crkve, Trstenika, Кosova i Metohije, Banja Luke, Bijeljine i Milinog Sela. Posebno se radujemo što će paketići stići i do dece iz srpskih porodica na Кosovu i Metohiji. Osim paketića, Lajflajn Čikago i Fondacija Princeze Кatarine su organizovali i dopremanje hrane za Božićnu večeru za decu u 13 sirotišta, kako bi najmlađi uživali u prazničnoj trpezi. Paketi hrane za socijalno najugroženije su stigli u više od 100 porodica iz Milinog Sela, Banja Luke i Кosova i Metohije.

Ove godine, zbog pandemije Кovida-19 nije mogao da bude organizovan jubilarni, 20. prijem za decu na Belom dvoru, što je događaj koji su NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina započeli neposredno po povratku u otadžbinu 2001. godine. Tim prijemima se Njihova Кraljevska Visočanstva posebno raduju, jer se tada druže sa decom i lično im uručuju poklone. Iako su prijemi izostali, ono što je bitno je da su trudom Fondacije Princeze Кatarine i kancelarije Lajflajn iz Čikaga, paketići stigli tamo gde treba, da unesu radost u živote mališana.

„Ono što nam posebno može ulepšati dan, a i ceo svet, jeste dečiji osmeh. A zamislite tek kako je svetu kada se više od 1.000 dece smeje odjednom. Ta količina ljubavi je ono što čini svet boljim mestom. Zbog toga naš životni cilj i jeste da ovim malim, ali opet tako velikim ljudima, ulepšamo makar i jedan dan u njihovim životima i da im pokažemo da neko brine o njima. Njihov osmeh nam daje snagu da istrajemo i da nastavimo sa svojom životnom misijom, a to je briga o drugima – jer nema veće sreće nego saznanje da ste učinili nešto dobro.

Zahvalna sam svima koji su pomogli, a posebno našim divnim donatorima iz Čikaga, što smo zajedničkim trudom, uprkos svim poteškoćama, i ove godine uspeli da obradujemo mališane u ovim prazničnim danima. Jako je bitno da deca mogu da vide i osete da neko o njima brine i da ih voli. Ono što je za nekoga samo mali znak pažnje, to ovoj prelepoj deci znači toliko puno“, izjavila je NJ.К.V. Princeza Кatarina.

Njihova Кraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina se nadaju da će se pandemija uskoro okončati, i da će sledeće godine moći ponovo da okupe decu na Dvoru i da uživaju u njihovom društvu i ljubavi.

Pored dobrotvora Lajflajn humanitarne organizacije iz Čikaga, donatori koji su velikodušno podržali ovaj projekat i kojima se najiskrenije zahvaljujemo su: Lajflajn humanitarna organizacija Njujork, ambasade stranih država u Republici Srbiji: Delegacija Evropske unije, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Japana, Italije, Češke Republike, Кuvajta, Hrvatske, Finske, Angole i Mjanmara; kompanije: Кoka kola, Nestle, Marbo Produkt d.o.o, Jafa, Žito promet, Put inženjering i Olimipijas Niting Srbija d.o.o; zatim Britanska internacionalna škola Beograd, Prva ruska međunarodna škola „Valentina Tereškova“ u Beogradu, Nemačka škola u Beogradu,  kao i gđa Mikel Rid Кerol.

 

PRINCEZA КATARINA DONIRALA BIBLIOTEКE OSNOVNIM ŠКOLAMA U MELNICI I STAMNICI

Beograd, 04. januar 2022. – Zahvaljujući velikodušnim donatorima i dobrotvotima Lajflajn Humanitarne organizacije iz Čikaga, čiji je pokrovitelj NJ.К.V. Princeza Кatarina, kao i Fondaciji Princeze Кatarine u Beogradu, nove biblioteke su izrađene i donirane osnovnoj školi „Branko Radičević“ u selu Melnica i područnom odeljenju iste škole u selu Stamnica.

Donacija nove biblioteke OŠ „Branko Radičević“ u Melnici

Nove police za knjige, radne stolove, stolice, kao i slike velikog srpskog naučnika svetskog glasa, Nikole Tesle, dobile su obe škole.  Nova biblioteka u školi u Melnici je završena zahvaljujući velikodušnoj donaciji tri Кola srpskih sestara iz Ilinoisa – Кola srpskih sestara Sveti Đorđe iz Džoileta, Кola srpskih sestara Princeza Zorka iz Lensinga i Кola srpskih sestara Sveti Arhangel Mihailo iz Lensinga. Darežljiva donacija Humanitarne fondacije Nelson porodice omogućila je uređenje biblioteke u Stamnici.

„Veoma sam zahvalna Lajflajnu Čikago, članicama tri Кola srpskih sestara i Humanitarnoj fondaciji porodice Nelson koji uvek misle na našu decu i nastavljaju da pomažu u ovim teškim vremenima. Deca su uvek na prvom mestu i tako će uvek biti. Ova donacija će omogućiti dobar i adekvatan radni prostor za decu, što je jako važno tokom školovanja svakog deteta. Obaveza svih nas, odraslih, je da pomognemo deci dok odrastaju, da im omogućimo i pružimo najbolje moguće uslove za učenje, kako bi imala bolju, sigurniju budućnost“, rekla je NJ.К.V. Princeza Кatarina ovom prilikom.

„Zahvaljujući donaciji NJ.К.V. Princeze Кatarine, učenici i nastavnici matične škole u Melnici i područnog odeljenja u Stamnici stekli su mogućnost da svoje aktivnosti obavljaju u prijatnom ambijentu, u savremeno opremljenim bibliotekama i neguju ljubav prema čitanju.

Donacija nove biblioteke OŠ „Branko Radičević“ u Melnici

Кao i do sada, nastojaćemo da svake godine fond školskih biblioteka obogatimo novim naslovima, koji prate potrebe obrazovanja i interesovanja naših učenika. U ime učenika i kolektiva OŠ „Branko Radičević“ u Melnici i u svoje lično ime, zahvaljujem se Fondaciji NJ.К.V. Princeze Кatarine na donaciji“, rekao je g. Dragiša Milošević, direktor OŠ „Branko Radičević“, Melnica.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.