fbpx
spot_img

Četiri razloga zašto vam se vraćaju izgubljeni kilogrami

4 razloga zašto vam se vraćaju izgubljeni kilogrami

Mršavljenje ume da bude dug i mukotrpan proces. Iz tog razloga je posebno frustrirajuće kada posle meseci dijete i vežbanja, u veoma kratkom periodu povratite izgubljene kilograme.

Postoji više razloga zbog čega se to dešava i u narednim redovima ćemo vam nabrojati neke od njih:

Ne unosite dovoljno vlakana i proteina

Ako zanemarujete vlakna i proteine u svojoj ishrani, to može biti jedan od razloga zašto ste se ponovo ugojili. Hrana bogata vlaknima stvara osećaj sitosti, zbog čega je veoma važno da u svoju dijetu uključite namirnice kao što su žitarice, grašak, pasulj, šljive i drugo voće i povrće. Proteini sa svoje strane takođe dobro zasićuju, ali su i istovremeno važni zbog činjenice da pomažu u građenju mišićne mase, ali i ubrzavanju metabolizma.

Često jedete u gradu

Svi znamo da je brza hrana posebno kalorična. S druge strane, kada smo napolju sa društvom, teško je pronaći zdravije alternative. Problem nastaje kada nemate dovoljno samokontrole i naručujete isto što i vaši prijatelji, koji ne kubure sa viškom kilograma. Svakako se nećete ugojiti ako povremeno pojedete burger, ali da li je neophodno da uz njega još naručite i pomfrit? Mislimo da sami znate odgovor na ovo pitanje.

Ne vodite računa o tome šta pijete

Da li ste nekada obratili pažnju na energetsku vrednost vaših omiljenih osvežavajućih napitaka? Pa, oni imaju jednak broj kalorija kao prosečan obrok iz pekare. Ako ne želite da vratite izgubljene kilograme, obavezno prestanite da konzumirate gazirane napitke, voćne sokove, kafe sa čokoladom i druge tečnosti sa velikom količinom šećera.

Idete u radnju bez spiska namirnica koje planirate da kupite

Mnoga naučna istraživanja su pokazala da odlazak u radnju bez spiska povećava šansu tzv. impulsivne kupovine. U 90% slučajeva to znači da ćete pazariti neku nezdravu hranu, od koje ćete se sigurno ugojiti. To mogu biti, na primer, čokoladice pored kase, XXL čips koji je baš sada na popustu ili visoko kalorični sos za pastu, jer, naravno, nemate vremena za kuvanje. Sa spiskom ćete teže pasti u takvo iskušenje, jer ćete unapred znati koliko vas šta košta i šta vam je tačno potrebno da biste napravili zdrave obroke.

Izvor: Bright Side

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.