fbpx
spot_img

Marko Spirić: Intervju sa predsednikom Bezbednosnog biroa Nenadom Padorijem

Rođen je 05.06. 1989. godine u Beogradu. Završio srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici, a od 2008. godine zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije u Policijskoj upravi za grad Beograd. 

Dalje školovanje i usavršavanje nastavio na Fakuktetu za menadžment gde uspešno završava i osnovne akademske studije u zvanju operativni menadžer. 

Od 2016. godine član visokog saveta i parlamenta Svetske federacije mesovitih borilačkih vestina i sportova, WMMAF. Jedan od osnivaca i predsednik Udruženja pripadnika policije i naučnih radnika bezbednosnih nauka ,,Bezbednosni biro“.

Marko Spirić: Deca žele da budu policajci ili vatrogasci. Vi ste u detinjstvu želeli da postanete? 

Nenad Padori: Kao sto ste istakli u ranom detinjstvu deca u policajcu, vatrogascu kao i radnicima službe hitne pomoći vide sigurnost, zaštitu, osećaju impuls koji ih indirektno vezuje za navedene profesije i često u svojim svakodnevnim igrama upravo uz dečije rekvizite oponašaju jedan od navedenih poziva. U mom slučaju , nekako od ranih dana tinejdžerskog doba, osetio sam želju i privlačnost ka sistemu bezbednosti i nekako sam vodio sebe svakodnevno ka želji da jednoga dana postanem osoba koja ce brinuti o bezbednosti građanja. Vodeći se napred navedenim sklonostima, odlučio sam da nakon završene Osnovne skole, upišem Srednju skolu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici, što je i značilo ujedno da sam izabrao svoj poziv, a to je poziv policijskog službenika.

Marko Spirić: Koji je Vaš hobi?

Nenad Padori: Borilački sport je moja velika ,,ljubav“. Od svojih prvih dečijih koraka, ljubav prema izučavanju borilačkog sporta i borilačkih veština svakodnevno je rasla i do današnjih dana ta ljubav nije prestala, moze reći samo da je ojačala i izgradila me kao ličnost, formirala lični identitet i integritet. Tako je od želje za upoznavanjem borilačkog sporta i ljubavi prema kimonu i strunjači, breme vremena i plod rada proizvelo da danas sa ponosom nosim zvanje majstora borilačkog sporta, tačnije veštine JU Jutsu. Najlepše svoje sportske dane doživeo sam kada sam branio grb Republike Srbije kao član reprezentacije u disciplini Comat Wrestling i popeo se do lestvice koja je pokazivala 5. mesto na Svetskom prvenstvu. Ove godine profesionalnim nastupom u disciplini MMA , okončao sam aktivno bavljenje sportom, a riznice osvojenih pehara i medalja večno ce držati sjaj i sećanje na divan period mog života. Kako je hobi, prerastao u ljubav, bez koje ne mogu da zamislim svakodnevnicu svoj doprinos u sportu i popularizaciji istog, nastaviću kroz rad u Svetskoj federaciji mesovitih borilačkih veština i sportova WMMAF, kao stručni saradnik za teritoriju Balkana.

Marko Spirić: U životu čime se vodite?

Nenad Padori: Život čine odluke i promene, koje donosimo u svim društvenim sferama a koje određuju nastavak našeg puta. U svim tim koracima, životnim postupcima vodim se otkucajem srca, jer sve sto u životu radimo iz dubine srca i uz dozu istinske ljubavi, donosi nam lično zadovoljstvo, možda ta odluka i promena bude okarakterisana tog trenutka negativno od strane našeg okruženja, ali suština života je da mi budemo ispunjeni, srećni, zadovoljni, nemareći možda za reči osude.

Kroz život vodim se sopstvenim idejama i osećajem, koji su zapravo ogledalo naše duše. Da bismo to mogli da postignemo moramo razumeti da se čovek sastoji od nekoliko sastavnih delova: intelektualnog centra, emocionalniog centra i instiktivnog centra. Kako bi smo kroz zivot koracali srećni, zadovoljni i pre svega osećali se komotno u svojoj koži, mora da postoji sklad između tih centara, a upravo slušanje otkucaja srca donosi nam ispravnu odluku, koja ove centre spaja.

Između tih centara čoveka, u današnjem svetu, nema saradnje, zato često imamo nezadovoljne i nesrećne ljude, jer ne vide male stvari, sitnice i trenutke koji nemaju materijalnu vrednost ali imaju životnu. Prema tome moj životni moto, kao što je cuveni irski knjizevnik Oskar Vajld rekao : ,,Postoje trenuci kada čovek mora da odabere da li će živeti sopstvenim životom – punim, celim, zaokruženim – ili će dopustiti sebi da vodi lažan, šupalj i ponižavajući život, kakav društvena hipokrizija od njega zahteva“.

Marko Spirić: Šta je Bezbednosni biro?

Novoformirana organizacija, tačnije Udruženje pripadnika policije i naučnih radnika bezbednosnih nauka “Bezbednosni Biro” trudiće se da maksimalno radi za dobrobit svih pripadnika bezbednosti u Republici Srbiji a pre svega na zaštitu prava pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.  

Značajno je istaći veliku ulogu ljudi koji se brinu za bezbednost svih naših građana. Bezbednosni Biro ima za cilj da okupi kvalitetan kadar, koji voli svoju državu i na pravi način se brine o njoj. Osnovna dužnost jeste ulaganje u najmlađe, njihovu bezbednost, njihova znanja. Svoji edukativni rad i istraživanja iz sfere bezbednosnih nauka, pored Srbije, baziraće i u nekoliko država sveta kao što su Nemačka, Kina, SAD, Holandija, Švedska. 

Namera nam je da razvijemo poverenje i sigurnost okruženja. Cilj je zaštita od svih oblika ugroženosti a naš moto je prevencija. Što više ulažemo u prevenciju manje su šanse da do posledica bilo kakve vrste dođe.

Marko Spirić: Koja je Vaša uloga u njemu?

Nenad Padori: Dugogodišnjim radom u sferi sindikalizma, obavljajući niz funkcija u jednom od najvećih sindikata policije na teritoriji Republike Srbije, spoznao sam ideju i prvenstveno potrebu za forimiranjem organizacije koja ce ići ispred današnjeg vremena i funkcionisati po standardima moderne organizacije, sa svim menadžerskim strukturama, koja će zapravo biti ,,ruka prijateljstva“ kako na relaciji poslodavac – zaposleni , tako na relaciji policijski službenik – građanin uz osvrt na najznačajniju temu a to je bezbednosna kultura naših najmlađih građana, naše dece. Ubrzo ova ideja okupila je ljude iz sfere policijske struke i nauke i danas imamo organizaciju koja radi u interesu celokupnog društva. Danas kada pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova postižu izuzetne rezultate, kada država daje maksimalne napore za poboljšanje uslova rada pripadnika MUP-a, svi moramo da damo podršku tom radu, smernice, savete, pa i kritike kada bude potrebno, tačnije da budemo upravo ta ,,ruka prijateljstva“.

Marko Spirić: Kako da bezbednost postane nezaobilazni deo svih nas?

Nenad Padori: Moramo biti svesni da bezbednost, sigurnost i lična odgovornost u tom sistemu, donose prosperitet celogupnog drustva, pa samim tim i napredak života i bolji životni standard svakog pojedinca. Svedoci smo prošlosti, bremena istorije, a kako je istorija učiteljica života, jasno mozemo konstatovati da nam nema ni investicija, ni jake ekonomije, većih plata i penzija, ni napretka celokupnog drustva ako nema sistema bebzednosti, jer u zemlјi u koja figurira kriminalom, u kojoj pripadnici organizovanih kriminalnih grupa čine slobodnu društvenu zajednicu u zemlјi u kojoj su tajkuni važniji od naroda, a obični građani žive u siromaštvu i strahuju za svoju bezbednost. Prema tome, moramo da budemo svesni da bezbednost mora da bude deo svih nas, danas kada imamo odlučnost države, policiju i bezbednosne sluzbe koji se odlučno i uspešno bore protiv organizovanih kriminalnih grupa, pruža stabilnost i bezbednost , unosi mir i spokojstvo kod građana, svaki pojedinac mora svojom odgovornosću da pomogne ovim naporima i da postane deo, karika u lancu bezbednosti celokupnog društva.

Novinar Marko Spirić

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.