fbpx
spot_img

Lepota i zdravlje: Nega dehidrirane kože

  • Dermatolozi kao jedan od najčešćih i najrasprostranjenijih problema, bez obzira na godine, pol ili tip, navode stanje kada koža nema dovoljno vlažnosti, to jest kada joj nedostaje voda.

    Foto: Ema Vitković

Dehidrirana koža
Za razliku od suve kože koja se neguje, dehidrirana predstavlja trenutno stanje koje se leči, a nastaje kada koža nema dovoljno vlažnosti. Dehidratacija počinje u epidermu zbog nedostatka krvnih sudova i nemogućnosti zadržavanja zaliha vlage. Lojne žlezde, u ovom slučaju, luče dovoljno masnoće, nekad čak i previše. Ono što koži nedostaje, dakle, jeste voda.
Transepidermalni gubitak vode može biti izazvan raznim spoljnim faktorima (ekstremni vremenski uslovi, centralno grejanje, boravak u klimatizovanom prostoru), zatim neodgovarajućom negom (upotreba kozmetičkih preparata koji isušuju) ili nepravilnom ishranom i nezdravim navikama (prekomerni unos soli, šećera, alkohola, nedovoljno konzumiranje vode i svežih namirnica, pušenje).

Kako je prepoznati?
Dehidriranu kožu odlikuje prevelika propusnost, svrab, perutanje… Koža teško prihvata šminku i kreme koje nisu hidratantne, a može da se pojavi i sitan osip, što je čini hrapavom na dodir. Ukoliko niste sigurni da li vam je koža dehidrirala, možete da probate jedan jednostavan test: kožu blago zategnite između dva prsta (ne previše). Ukoliko se pojave sitne linijice, ona je dehidrirana. U slučajevima izrazito dehidrirane kože, ove linije vidljive su i bez zatezanja.
U praksi često se dešava da osobe sa masnom ili mešovitom kožom ne posvećuju dovoljno pažnje njenoj nezi i hidrataciji, pa imaju karakteristične suve pečate čak i na T zoni. Paradoks leži u činjenici da koža koja dehidrira luči više sebuma kako bi nadoknadila gubitak vode. Usled toga postaje masnija i izloženija iritacijama, ali i pojavi grubih, suvljih delova i pukotina, pa se stiče utisak da je masna i suva u isto vreme.

https://youtu.be/ESqfqYwO4bI

Odgovarajuća nega
Za razliku od suve, dehidriranoj koži potrebna je voda, a ne masnoća. Zato akcenat treba staviti na veći dnevni unos tečnosti i to u vidu svežih sokova (naročito ako tokom dana ispijate prevelike količine kafe i čaja, koji su poznati po diuretičkom dejstvu), kao i konzumiranje sirovog voća i povrća. Ovo poslednje nikako ne treba zanemariti, jer je u voću i povrću sadržano čak 75 – 90 procenata vode obogaćene mineralima i vitaminima koju organizam lakše apsorbuje i efikasnije vezuje na ćelijskom nivou. Za čišćenje dehidrirane kože treba da koristite blage preparate i proizvode bez alkohola. Lice je neophodno tretirati i hidrantima koji mogu da se nađu u formi gela, krema, seruma, fluida i raznih maski, a zajedničko im je da su više vlažni, a manje masni. Česta greška pri tretiranju dehidrirane kože jeste upotreba teških krema koje sadrže veći procenat masnoće nego vode. Preporučuju se preparati sa prirodnim ovlaživačima kao što su glicerin, urea i hijaluronska kiselina. Inače, hidratantnu kremu je važno naneti odmah nakon čišćenja jer kako voda isparava sa lica, tako povlači vlažnost iz površinskih slojeva kože. Pre kreme, preporučuje se tonik za lice. Vrlo je bitan i redovan piling jer izumrle ćelije ne apsorbuju vlagu. Pritom, piling treba da bude blag. Svemu ne bi bilo loše pridodati i lagani hidratantni serum.
Nije tajna da ishrana i način života u velikoj meri utiču na zdravlje, raspoloženje, pa i izgled i stanje kože. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina, može da dovede do disbalansa prostaglandina (između ostalog zaduženog za kontrolu upala) i hroničnog svraba, suvoće, perutanja i stanjivanja kože. Veći unos alkohola, kao i nekih lekova (recimo kapi za nos) mogu da utiču na pogoršanje dehidrirane kože. Takođe, pušenje istovremeno isušuje kožu i smanjuje koncentraciju kiseonika u njoj.

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.