Hrist Spasitelj, Rio de Žaneiro, Brazil
Jedan od najpoznatijih spomenika ikada! Statua od 38m Pola Landovskog i Hektora da Silva Koste, na planini Korkovadu pored Rija. Simbol Hrišćanstva, zaštitni znak grada pa i celog Brazila. Podignut je u znak obeležavanja stogodišnjice nezavisnosti Brazila od Portugalije. Predstavljen je širom raširenih ruku kao da simbolično grli Rio.

Hrist Spasitelj – Encikolpedija Britanika

Kineski zid
Gromada od 8.851km. Najveća građevina ikada napravljena ljudskom rukom! Građen vekovima (5. vek pre n.e. do 17. veka naše ere), u cilju odbrane od varvara i slobodne trgovine svilom. Kineski zid zovu i grobljem i to najdužim na svetu, jer su, navodno, milioni stradali tokom njegove izgradnje. Oni sentimentalniji veruju da su tela mnogih završila “ugrađena” u sam zid.

Kineski zid, Novih 7 svetskih čuda
Kineski zid

Danas je ovo prvi znak raspoznavanja ove zemlje. Čak i himna Kine “Marš dobrovoljaca” slavi zid od “krvi i mesa”. Kolika je njegova popularnost u narodu, govori poslovica prema kojoj se “Onaj ko nije bio na zidu, ne može smatrati junakom”! Godišnje ga poseti više od 10 miliona turista. Pa kako ne bi bila jedno od Novih 7 svetskih čuda?

Kineski zid – korisne informacije

Maču Pikču, Peru
Drevni grad Inka na Andima, na „skromnih“ 2.350m visine. Pretpostavlja se da je izgrađen kao carski grad, oko 1430. ali je stotinak godina kasnije misteriozno napušten. Otkriven je 1911. a danas ga opsedaju uglavnom turisti avanturističkog duha kojima ne smeta da se probijaju kroz šume i pešače duž litica da bi stigli do njega. Ostaci obuhvataju oko 200 građevina, tvrđava i hramova, skoncentrisanih oko središnjeg trga, na terasastom terenu.

Maču Pikču (foto: Martin St-Amant), Novih 7 svetskih čuda
Maču Pikču (foto: Martin St-Amant)

Maču Pikču – vodič

Petra u Jordanu
Crveni grad uklesan u stenu. Nekadašnja prestonica Nabatejskog carstva. Još u staroj eri je bila važno trgovačko središte budući da se nalazila na raskrsnici puteva kojima su prolazili karavani i koji su spajali Afriku i Aziju sa Sredozemljem. Uzan tesnac vodi do kompleksa koji obuhvata žrtvenike, grobnice, riznicu… Procvat je doživela u periodu rimske vladavine. Trajan joj 105. ukida sve privilegije i grad počinje da propada. Danas je jedno od najvećih turističkih centara u Aziji.

Petra, Novih 7 svetskih čuda
Petra

Petra – sve potrebne informacije

Tadž Mahal, Agra, Indija
Razume se da je u ovoj grupi i Tadž Mahal, jedna od najpoznatijih građevina na svetu! Remek-delo mogulske arhitekture, izgrađeno u 17. veku. Građevina predstavlja muzolej koji je šah Džahan izgradio svojoj preminuloj supruzi Mumtaz Mahal. Spomenik je gradilo 22.000 ljudi.

Centralni deo zauzima oktogonalna građevina od belog mermera, a kompleks dopunjuju džamija i kuća za odmor. Ispred ovih zdanja nalazi se vrt ispresecan simetričnim kanalima. Tadž Mahal smatra se najlepšim ostvarenjem islamskog graditeljstva u Indiji!

Tadž Mahal (foto: Suraj Rajiv), Novih 7 svetskih čuda
Tadž Mahal (foto: Suraj Rajiv)

Tadž Mahal – zvaničan sajt

Koloseum, Rim
Kako da ne bude izabran za jedno od Novih 7 svetskih čuda kada je najveći amfiteatar ikada izgrađen?! Podignut je 72. god i prema Ginisu, u njega je moglo da stane 87.000 posetilaca. Korišćen je u različite svrhe, od borbi gladijatora, simulacija ratovanja, pozorišnih predstava do javnih egzekucija. Procenjeno je da je više od pola miliona robova stradalo u borbama koje su organizovane cela tri veka.

Koloseum, Novih 7 svetskih čuda
Koloseum

Koloseum, sajt

Čičen Ica, Jukatan, Meksiko
Čičen Ica je arheološko nalazište iz doba civilizacije Maja, stare oko 3000 godina. Nalazi se u Jukatanu, na mestu gde je postojalo nekoliko izvora vode, pa je ime grada, na lokalnom jeziku, značilo „Na izvoru naroda“ (Ica narod). Procvat je doživeo oko 600. godine a najpoznatiji deo Čičen Ice je hram Kukulkan u obliku stepenaste piramide na čijem vrhu su Maje prinosile žrtve. Legenda kaže da je bilo momenata kada su žrtvovani i ljudi!

Čičen Ica – Enciklopedija Britanika

Čičen Ica - hram Kukulkan (foto: Daniel Schwen), Novih 7 svetskih čuda
Čičen Ica – hram Kukulkan (foto: Daniel Schwen)

Dakle, nova čuda su postepeno zamenila stara. Budući da je apsolutno svako imao pravo da učestvuje u izboru i to, praktično, više puta, a i zbog činjenice da nisu svi bili kompetentni da prave izbor, UNESCO se ogradio od ovog glasanja. Svejedno, Novih 7 svetskih čuda je izabrano i ove lokacije su stekle još veću popularnost zahvaljujući tome.

Tekst: Katarina Hadži-Minić