fbpx
spot_img

Čudesni… ehm, ‘Učenik Dikobi’ (2.)

 

Foto: bdfugue.com/l-eleve-ducobu

Učenik Dikobi, taj bucko uvek spreman na trud oko izvrdanja školskih propitivanja,

Foto: abebooks.com/servlet

pojavio se prvi put 1997. On je kreativno čedo Scenariste Zidrua (Benua Druzi) i crtača Godija (Bernar Godizibua, Godisibois) a izlazi u okviru izdavačke kuće Lombard, u raznim formatima, a dogodovštine ovog dečaka s euglavnom pojavljuju kao nezavisni štosevi na jednoj tabli, ponekad na više, ili u nastavcima – do kraja 2017. kod matičnog izdavača izašla su  23 standardna albuma; svetlost dana je ugledalo i nekih 12 romana sa ovim likom, a pojavilo se naravno i par filmova, 2011. i 2012.

Dikobi skoro redovno nosi prepoznatljivi džemper sa crnim i žutim prugama (poput truta?) i živi samo sa ocem koji je, iako povremeno pokazuje i zabrinutost za njegov razvoj, uglavnom popustljiv i indolentan i ne deluje kao naročiti autoritet za svog sina, niti  kao neka uzorno kultivisana i obrazovana osoba.  (inače, pominje se kao službenik biroa rada, službe za statistiku i dr.) Rekosmo, njegova preokupacija skoro redovno je nastojanje da nekako prepiše rešenja zadataka (uvek kuburi sa tablicom množenja!) od svoje briljantne drugarice Leoni Graten (koja inače živi samo sa majkom); iako „dunster“ kad treba da se iskaže sa znanjem, odn, savladavanjem gradiva, posebno iz matematike, ovaj dečak ume da ispadne i te kako elokventan i nadahnut pri izražavanju nekih utisaka i stavova, uz to i duhovit (i u društvu) a raznim zagovaranjima i ispadima dovodi do ludila ionako frustriranog i impulsivnog učitelja, strogog Gistava Latuša.

Foto: estrepublicain.fr/blog

Pomenuli smo Leoni, kojoj u principu sve ide od ruke kad je u pitanju škola; nju jako iritira Dikobijev način  na koji želi da nešto postigne (mada mu je par puta i pomogla putem nekih gestova i  trikova) i povremeo pokušava da ga podstakne da nešto i pošteno nauči; van ovih sporečkavanja inače su dobri drugovi, a Leoni se povremeno čak oseti svojevrsno zaljubljeno u njega – dakle, prikaz značajnih emotivnih strana jedne simpatične štreberke i pametnice! – Jednom je došla na prigodni ideju kako da Dikobiju pokaže i svoju privrženost i želju da mu pomogne u savlađivanju gradiva: poklonila mu  je lutku koja deklamuje tablicu množenja, odn. odgovara na pitanja o pomnoženim brojevima; ali, avaj, kod Dikobija i kod ove lutke to mora da krene , van svih logičkih očekivanja!

Foto: la-ribambulle.com

Inače, u svetu školovanja ove dece, gde se povremeno pojavljuje još po neki nastavnik, direktorka, pomoćni radnici i dr, specifično društvo im pravi kabinetski ljudski skelet Nenes, koji je i te kako živ i pun duha kad Dikobi (dovoljno često!) dospe kod njega u ćošak! Ponegde bi se reklo da Nenesova aktivnost nije samo izraz mašte, namenske personifikacije, neke  simbolike i sl. jer smo npr. imali prilike da ga vidimo kako je pokušao da se kao bilo koje drugo ljudsko biće prošvercuje u autobus radi odlaska na zimovanje (koje im je preselo, ali to je druga priča), ali ga je lično nastavnik Latuš poslao natrag! Od nekog vremena, Nenesu pravi društvo i skelet kujice zvane Rotule (označava čašicu kolena) Toliko, u iščekivanju novih dogodovština…

 

 

 

 

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.
WordPress PopUp Plugin