fbpx
spot_img

Da li je lubenica voće, a krastavac povrće?

Večita svađa kuvara i botaničara - da li je lubenica voće a krastavac povrćeFoto: Shutterstock

Tikvica i krastavac su povrće, zar ne? S tim bi se svi složili. A lubenica? To je voće. I s tim bi se verovatno svi složili. Ali iznenadiće vas činjenica da ništa od navedenog zapravo nije tačno. Tikvica i krastavac su voće, a lubenica povrće.

Je li slatka, sočna jagoda voće ili povrće? A grašak? Postoje biljke koje biste sa sigurnošću svrstali u voće ili povrće, ali na kraju se ipak pokazuje da je ono drugo. Zašto je to tako, objašnjava portal Povrtnjak.

Debata o razlikovanju povrća i voća traje već vekovima, a u neke su se već nekoliko puta morale uplesti i zakonodavne vlasti. Najpoznatiji slučaj o donošenju odluke je li neko voće zapravo voće ili povrće je odluka Američkog vrhovnog suda u slučaju „Nix protiv Heddena“ u kojoj je sud doneo odluku da se porez za paradajz mora plaćati kao porez na povrće, umesto na voće koje je imalo manju poresku stopu.

Definicija povrća i voća zavisi od toga jeste li botaničar ili kuvar. Iako je vrlo jasno u koju grupu namirnica većina povrća i voća pripada, postoje određene vrste oko koje dolazi do zabune i polemika jer sve upućuje da je reč o povrću, a ne o voću.

Šta kažu botaničari, a šta kuvari?

Ako gledate na voće i povrće s botaničke strane, povrće potiče iz delova biljaka kao što su stabljika, koren i listovi i pripadaju jednogodišnjim biljkama, dok je voće deo biljke koje se razvija iz semenke ili cveta i potiče od višegodišnjih biljaka.

Po botaničkoj definiciji bundeva, paradajz, pa čak i tikvica pripadaju voću, dok je povrće vrlo jasno korenje – cvekla, repa i krompir, lišće – zelena salata i spanać ili stabljika – brokuli, celer. Ali, sasvim je drugačija definicija ako gledate s kulinarskog stajališta.

Mnogo voće nema tipičan sladak ukus i njega gastronomski stručnjaci i kuvari smatraju povrćem, dok za voće smatraju kiselkasto i slatko voće koje se rado poslužuje u dezertima. Na primer, mahunarke kao što su grašak, pasulj i mahune nemaju sladak ili kiselkast okus, stoga ih kuhari svrstavaju u povrće, ali botanički gledano, mahunarke su voće.

Voće koje nije voće

Za breskve, jabuke, maline i banane smo sigurni da su voće, ali šta je s lubenicom, dinjom i jagodom? Ako mislite da su i one voće, varate se. U nastavku se nalaze biljke koje pripadaju grupi povrća uprkos načinu na koji ih koristimo i konzumiramo.

Čizkejk, jagodeIzvor: Shutterstock

Jagoda

Jagoda se ne svrstava ni u povrće ni voće. S botaničke strane, jagoda je odebljala i povećana cvatnja koja se nalazi na stabljici, ali ima nutricionističke vrednosti i sastav nalik voću zbog čega se rado koristi u dezertima.

Dinja

Slatka i sočna, dinja se jede kao poslastica, reč je o jednogodišnjoj biljci što znači da, botanički gledano, dinja je povrće.

Lubenica

Lubenica je čest predmet zabune, jer se zahvaljujući njenoj slatkoći koristi za voćne salate i kao poslastice zbog čega se smatra voćem. Ali, kao i kod dinje, lubenica je plod jednogodišnje biljke što znači da pripada povrću.

Povrće koje nije povrće

Nakon jasne definicije kako botaničari gledaju na voće i povrće, u nastavku se nalazi povrće koje je ipak voće.

Bamija

Većina priprema bamiju kao povrće, ali bamija je biljka koja sadrži semenke i botanički gledano, pripada voću. Dodatan argument za to da je bamija voće je taj da se iz njenog cveta razvijaju mahune.

Krastavac

Nije sladak, zelene je boje i ima sve predispozicije da ga zovemo povrćem, ali krastavac je zapravo voće zahvaljujući svojim semenkama.

Grašak

Ko bi rekao da grašak nije povrće? Iako ima pomalo slatkasti okus, grašak pripada voću jer nakon opadanja latica iz cveta raste mahuna u kojoj se nalazi grašak.

Patlidžan

Iako je gorak, nema ni slatkasti, a ni kiselkasti okus, patlidžan spada u voće jer ima semenke.

Tikvica

Slično kao i kod krastavca, mnogi će zaključiti da je tikvica povrće, ali i ovde se nalaze semenke zbog čega se, botanički gledano, tikvica svrstava u voće.

Paradajz

Pomalo dvosmislena zahvaljujući svom slatkastom ukusu kada je potpuno zrela, a često ga jedemo kao salatu i koristi se u slanim jelima (sosevi, supe), ali paradajz je voće.

paradajzIzvor: Shutterstock

Avokado

Zahvaljujući svom ukusu koji nas podseća na majonez često se koristi kao povrće u pripremi supa, salata i dodatak ribi i mesu, ali botanički gledano, avokado je voće.

Paprika

Logično je zašto svi mislimo da je paprika povrće, ne bi nam palo na pamet da je koristimo za pripremu deserta ili kolača i omiljena nam je u salatama, supama i umacima. Ali, iako je koristimo kao povrće, paprika je voće.

Bundeva

Iako se često koristi za pripremu supa i slanih pirea i oponaša svrhu povrća, ne zaboravite na ukusne slatke pite od bundeve. Zahvaljujući svojim semenkama, bundeva ili tikva je voće.

Masline

Koristimo ih za pripremu slanih jela, dodatak glavnim jelima, salatama, umacima, osnova mediteranske kuhinje je zapravo voće.

Ono što je zajedničko i povrću i voću je da svi pripadaju grupi zdravih namirnica bogatih hranjivim materijama i vitaminima. Na kraju dolazimo do zaključka da, osim u količini šećera, nema jasne razlike između povrća i voća i da se na neke biljke ne odnose pravila na koja smo naučili, a to su ukusi ili način na koji ih jedemo.

Izvor: rs.n1info.com

portal Pokazivač
portal Pokazivač
Portal za kulturu, obrazovanje i priključenija