fbpx

Da li ste znali: Atina

atinaAtina je jedan od najstarijih gradova Evrope i sveta. Pisana istorija Atine seže 3400 godina u prošlost. Kako legenda kaže, Atina i Posejdon su se takmičili ko će biti patron i zaštitnik malog grada na poluostrvu Atika. Vrhovni bog Zevs je odlučio je da će zaštitnik grada biti onaj ko gradu podari lepši poklon. Posejdon svojim trozupcem udari u kamen koji puče te iz njega je poteče voda a Atina posadi neobično i čudnovato drvo – maslinu. Narod presudi u Atininu korist te u znak zahvalnosti za takav poklon, grad od tada nosi ime boginje Atine.

Kao glavni grad Grčke,  Atina broji oko 3,7 miliona stanovnika, što je stavlja na 2. mesto, odmah iza Londona, na listi najvećih evropskih prestonica.

Ona je i rodno mesto demokratije, filozofije, političkih nauka,   književnosti, istoriografije, matematičkih principa, olimpijskih igara…

Zbog svoje bogate istorije zanimljiva je posetiocima iz čitavog sveta. Ima 148 pozorišta uključujući i Herodotski Atikus Teatar u kome se dešava atinski festival od maja do oktobra svake godine. Ono što svakako treba posetiti dok ste u Atini je sledeće:

  •  Akropolj  –  Grad na brdu, antičko svetilište posvećeno grčkoj boginji Atini, dominira gradskim pejzažom. Temelji za hram postavljeni su 490. godine pre nove ere, međutim ozbiljni radovi nisu počeli sve do zlatnog doba Periklea (461-429 p.n.e.). Ovde možete videti i Muzej Akropolja i četiri svete zgrade, sve iz V veka pre nove ere. Strm uspon do vrha vodi pravo do Propileja, monumentalne kapije Akropolja u jonskom-dorskom stilu, koja služi kao ulaz na lokalitet. Hram Atine Nike bio je uništen od strane Turaka u XVII veku, ali je  obnovljen. Partenon je najveća zgrada Akropolja i ikona zapadne civilizacije. Izgrađen u potpunosti od mermera, a  posvećen je Atini Parteno, zaštitnici grada i sadržao je statuu boginje koja više ne postoji.  Erehteonov hram je svetilište čija je istočna strana posvećena Atini, dok je zapadna strana služila kultu Posejdona-Erehteusa, kao i žrtvenik. Erehteon je sagrađen na mestu mitske bitke između dva božanstva. Južna strana ima seriju od šest pomoćnih stubova izrađenih u obliku  karijatida koje su zamenjene zbog teških oštećenja  modelima.
  • Nacionalni arheološki muzej – Smešten u zgradi iz kasnog XIX veka. Nesumnjivo  je najbolji muzej u Grčkoj sa jednim od najboljih zbirki starih i klasičnih grčkih artefakata. Fascinantni komadi uključuju mikensku kolekciju, koja sadrži veliki broj fino izrađenih zlatnih predmeta od XVI i XI veka pre nove ere, a bronzana kolekcija uključuje i impozantnu, bronzanu statuu Posejdona iz 460.g.p.n.e.
  • Agora (tržnica) – Ovo je zbirka spomenika i ruševina iz raznih perioda i najboljih dana Atine. Nekada je  bila centar gradskog života,  mesto trgovine, ali i politički, administrativni i kulturni centar.  Dominira Hefest (Hefestov hram), iz petog veka p.n.e., jedan od najbolje očuvanih antičkih hramova u Grčkoj. Fascinantni muzej Agora sadrži ekscentričan niz svakodnevnih artefakata nađenih u tom području. Ova dvospratna struktura iz drugog veka p.n.e. smatra se najstarijom tržnicom.
  • Novi Muzej Akropolja – Otvoren u junu 2009. godine. Ovde su prikazane statue i eksponati sa Akropoljskog lokaliteta.
  • Pozorište Dionis – Nalazi se na južnim padinama brda Akropolja. Ovo pozorište iz 4 veka p.n.e. može da ugosti 17.000 gledalaca.
  • Trg Sintagma – Poznat i kao “Ustavni trg”, predstavlja srce Atine na mnogo načina. To je veliki otvoreni trg na kome se često održavaju praznični događaji.Sa jedne njegove strane nalazi se zgrada parlamenta. Ermou ulica je glavna ulica i pešačka zona.
  • Nacionalni vrt –  Odmah iza grčkog parlamenta, ova oaza nudi za istraživanje preko 15 hektara zemljišta sa drevnim ruševinama na svakom koraku. U centralnom delu parka nalazi se jezerce i zoološki vrt.
  • Brdo Likavit – Na visini od 277 metara, Likavit je verovatno mesto sa koga se pruža najbolji pogled na grad. Sa vrha može da se vidi Akropolj, luka Pirej i ostrvo Egina.
  • Obala Atika – Atina je okružena lepim plažama i kad posetite neku od njih, imaćete osećaj kao da ste na nekom grčkom ostrvu, jer vas dočekuju kristalni pesak, fini obluci i čista plava voda.
Prethodni tekstVic nedelje: Budi
Sledeći tekstZa miran san i dobar dan
Marija Pašalić
Marija Pašalić
​Rođena u Kragujevcu. Interesovanja: knjige, muzika, film, putovanja, druženje, pozitivni ljudi... Životni moto: "U životu se moramo praviti ludi, a biti mudri!"