fbpx
spot_img

Mališani uređuju dvorišta Školice života u Gruži i Biljanovcu

Mališani iz Školice života poželeli su ovog proleća da zajedno sa svojim vaspitačima i roditeljima, kroz igru i zabavu, urede svoja dvorišta i obogate ih novim sadnicama cveća i voća.

Boravak u prirodi izuzetno je važan za zdravlje i pravilan razvoj dece. Osim što povećava nivo fizičke aktivnosti, priroda uči decu o svetu koji ih okružuje, podstiče kreativnost i razvija njihovu maštu. Vaspitači u Školicama života svakodnevno provode vreme sa decom na čistom vazduhu, kako bi kroz igru i zabavu podstakli mališane da bolje razumeju prirodu i u njoj uživaju.

U Školici života u Biljanovcu, deca su poželela da ulepšaju svoje dvorište. Zajedno sa roditeljima i vaspitačicom Marinom Marić posadili su jedno stablo višnje. Njihovoj sreći nije bilo kraja, jer osim što stablo predstavlja pravi ukras dvorišta, deca sa nestrpljenjem očekuju prve plodove višnje. Lepi, sočni, kiselkasto-slatki ukusi pokazaće dečici koliko se svaki trud isplati, pa će sigurno i sledećeg proleća poželeti da posade novu biljku, možda trešnju ili jabuku, a možda i sve zajedno?

Njihovi drugari iz Školice života u Gruži bili su takođe vredni i motivisani za igru i rad u prirodi. Izrazili su želju da, zajedno sa svojim roditeljima i vaspitačicama, posade cveće kako bi oplemenili dvorište i prostorije hodnika koji koriste zajedno sa predškolcima. Kako je poznato da timski rad zagarantovano donosi uspeh, deca su odabrala žardinjere veselih boja, a zahvaljujući umeću svojih roditelja zasadili su cveće „lepog jovu“. Najmlađi su najviše radili, sa ushićenjem su pravili plan kako da rasporede cveće, uz mnogobrojna pitanja – kako, koliko, zašto, kako se zove, čemu služi… Naša drugarica Sofija je podelila sa nama svoje impresije: „I moja mama ima ovakvo cveće kod kuće i ja ga polivam i stalno mu pričam. Baka kaže ako pričaš cveću ono bolje raste!”

Ovo su samo neke od aktivnosti u Školicama koje svedoče o važnosti uključivanja roditelja u procese integracije dece u zajednicu. U skladu sa misijom Fondacije da Školica života bude mesto susreta meštana, vaspitači zajedno sa roditeljima ulažu velike napore kako bi uvažili interesovanja dece i omogućili im stimulativno okruženje za odrastanje.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.