fbpx
spot_img

Danas je: Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990, sa ciljem da se naglasi važnost osiguravanja životnog okruženja koje se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Stav Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon-a je da se svi trudimo za društvo svih generacija i sprovođenje međunarodne obaveze načela Ujedinjenih naroda o zaštiti starijih, koja su nastala zbog potrebe društva koje bi naglašavalo društveno sudelovanje, samoispunjenje, nezavisnost, zaštitu i dostojanstvo za sve članove društva.

Madridski akcijski međunarodni plan o starenju je donet da bi se odgovorilo izazovima populacijskog starenja u 21. veku, i promovisanju razvoja društva za sve generacije. Ovogodišnji moto Svetskog dana zdravlja je posvećen starenju i zdravlju i glasi -“Zdravlje dodaje život godinama”.

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".