fbpx
spot_img

Dobitnica Ninove nagrade Danica Vukićević za roman „Unutrašnje more”“

Danica Vukićević dobitnica je ovogodišnje Ninove nagrade za roman „Unutrašnje more”.

Odluku o dodeli nagrade doneo je žiri u sastavu: Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović.

U konkurenciji za Ninovu nagradu, koja se dodeljuje 69. put, bilo je 177 romana.

Vukićevićeva: Unutrašnje more je hologram moje ličnosti

„Ozbiljno pratim našu književnu produkciju i izbor mog romana ima veliku simboličku težinu, jer je napisan vrlo rizično”, istakla je Vukićevićeva u obraćanju nakon proglašenja za dobitnicu Ninove nagrade.

U odluci žirija se navodi da je izabrani roman „formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu”.

„Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Vukićevićeva transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta”, ocenio je žiri.

Danica Vukićević
Danica Vukićević

Dobitnica nagrade je duhovito rekla da je zahvalna članovima žirija koji su glasali za njen roman „jer su pokazali koliko su pametni”, ali i ostalima „koji nisu glasali jer su ukazali na druge ljude”.

Govoreći o formatu koji je izabrala u Unutrašnjem moru, Vukićevićeva je rekla da su u romanu „svi fragmenti povezani, imaju duboko jedinstvo, i da je to veoma složena priča”.

Iako je znaju kao pesnikinju i piše već trideset godina, Vukićevićeva je podsetila da je objavljivala i prozne priče.

„Sada će biti velika frka. Kad napišeš roman ljudi te ozbiljno shvataju. Važna stavka u pisanju ove knjige – nisam imala predumišljaja, prišla sam tekstu sa slobodom i ogromnom radošću. Ovu knjigu doživljavam kao čistu radost”, navela je dobitnica.

Vukićevićeva je istakla da voli svoj roman Unutrašnje more koji, kako je rekla, predstavlja hologram njene ličnosti, ali i ima svoj samostalni život.

Osim Danice Vukićević, u najužem izboru našli su se Milan Tripković (Klub istinskih stvaralaca), Goran Petrović (Papir sa vodenim znakom), Mirjana Drljević (Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo), Uglješa Šajtinac (Koljka i Sašenjka) i Mirjana Čanak (Klara, Klarisa).

Od ovogodišnjih finalista, Petrović je osvojio Ninovu nagradu 2000. godine za roman Sitničarnica „Kod srećne ruke“, a Šajtinac je već bio u najužem izboru 2011. s knjigom Sasvim skromni darovi.

Ostalima je ovo bio prvi put da su se našli u najužem izboru.

Prošlogodišnji laureat Ninove nagrade je Milena Marković za roman Deca.

Izvor: rts. rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.