fbpx
spot_img

Dr Dragan Pamučar: Profesor koji je svrtan u dva odsto najuticajnijih naučnika u svetu

Univerzitet Stanford, posle analize više od sedam miliona naučnika, objavio da je potpukovnik Dragan Pamučar svrstan u dva odsto najuticajnijih naučnika u svetu.

Profesor dr Pamučar predaje pet predmeta na Vojnoj akademiji, a njegova oblast je meko računarstvo i veštačka inteligencija.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, potpukovnik Pamučar kaže da mu nije prijala pažnja medija koju je privukao pošto je Univerzitet Stanford objavio da se našao u grupi najuticajnijih naučnika u svetu.

Kako je objasnio, postoje merila naučno-istraživačkog rada. Jedini način da se verifikuju rezultati nečijeg rada je da njihovi naučni radovi budu objavljeni u nekim svetskim uglednim časopisima. Objavljeni radovi prolaze kroz recenzije eminentnih stručnjaka i tek posle toga rad se publikuje.

„Ti radovi se pohranjuju u određene baze iz kojih drugi naučnici iz sveta čitaju i kasnije te rezultate primenjuju u svojim istraživanjima kroz citiranje objavljenih radova. Dva posto ljudi ima najveći uticaj u nauci u svetu, i ja sam, eto, jedan među tih dva posto, i jedini sam sa svog Univerziteta koji ima takve rezultate, a u Srbiji ima još naučnika koji imaju slične rezultate“, napominje gost Jutarnjeg programa.

Pošto je inženjer saobraćaja, potpukovnik Pogačar modele mekog računarstva i veštačke inteligencije primenjuje u optimizaciji različitih logističkih procesa, lanaca snabdevanja, upravljanja zalihama, optimizaciji ruta.

„Pošto sam ja na Univerzitetu odbrane, većina projekata je namenjena za oblast sistema odbrane. Uključen sam i u neke međunarodne projekte. Ti neki rezultati koji su postignuti, ne bi mogli da se postignu bez međunarodne saradnje i velikog broja saradnika“, navodi dr Pamučar.

Pored toga, dr Pamučar je razvio model koji pomoću veštačke inteligencije može da pomogne lekarima u ranom otkrivanju raka. Takvi modeli već postoje na dijagnostičkim uređajima koji se koriste na Vojnomedicinskoj akademiji, a on i njegov tim su poboljšali neke postojeće modele da bolje sekvencioniraju neke elemente slike koji dodatno mogu da pomognu lekarima da identifikuju maligne promene na tkivima i propišu adekvatnu terapiju.

„Sve može da se postigne izuzetno velikim radom. Za svaki uspeh je potreban veliki rad, trud i naravno, podrška najbližih, porodice i kolega koji su sa vama. Na Vojnoj akademiji stvarno postoje izuzetno dobri uslovi za rad, za bavljenje naučno-istraživačkim radom. Postoje kvalitetne laboratorije i postoji dobra međunarodna saradnja, tako da može dosta da se napreduje i steknu kvalitetna znanja“, naglašava na kraju gostovanja u Jutarnjem programu potpukovnik Dragan Pamučar.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin