fbpx
spot_img

Filmski repertoar/Gornji Milanovac

Ove i iduće sedmice u sali Gimnazije „Takovski ustanak“
Bogat filmski repertoar

Na bioskopskom repertoaru Kulturnog centra u četvrtak, 26. novembra od 19 sati biće film „Nacionalna klasa“ scenariste i reditelja Gorana Markovića. Film će biti prikazan u sali Gimnazije „Takovski ustanak“.FILM Nacionalna klasa
Reč je o domaćoj kultnoj drami snimljenoj 1979. godine u kojoj glavne uloge tumače: Dragan Nikolić, Bogdan Diklić, Gorica Popović, Rade Marković, Olivera Marković, Mića Tomić, Bora Todorović, Voja Brajović, Aleksandar Berček i Dragomir Felba.
Da podsetimo, film govori o mladiću iz predgrađa strastvenom automobilskom trkaču u nacionalnoj klasi i zavodniku. Da bi prešao u višu auto-klasu, mora da pobedi u važnoj trci, a da bi u tome uspeo mora da odloži služenje vojnog roka. Za to mu služi Mile, bubrežni bolesnik, koji umesto njega ide na preglede. Međutim, to ne uspeva, kao što ne uspeva ni izbegavanje braka sa „službenom“ devojkom, koja je zatrudnela. Na kraju, on gubi trku, gubi slobodu, ali dobija prijatelja – na ispačaj u vojsku dolazi mu samo Mile…
Interesantan bioskopski program Kulturni centar najavljuje i za ponedeljak, 30. novembar, kada će u sali Gimnazije biti prikazan izbor animiranih filmova sa 3. međunarodnog festivala kratkog filma „Kratka forma“.
Već od srede, 2. decembra poklonike sedme umetnosti obradovaće bioskopski hit „Žrtvovanje piona“ Edvarda Zvika.

FILM Zrtvovanje piona
Reč je o bigrafskoj drami koja govori o američkom šahisti Bobiju Fišeru i svetskom prvenstvu u šahu u Rejkaviku 1972. godine.
Nazvana je ,,partijom veka” i privukla je više pažnje od bilo kog šahovskog takmičenja do tada i od tada. Partija između Bobija Fišera (Tobi Megvajer) i branioca titule, Borisa Spaskog (Liv Šrajber), prerasla je u bojno polje Hladnog rata.
Film „Žrtvovanje piona” opisuje šta se dešavalo iza scene i dopušta nam da zavirimo u psihu takmičara šahovskih velemajstora.
Sovjetska škola šaha je dugo bila na vrhu i smatralo se da je Spaski nepobediv. No najmlađi šahovski prvak, Fišer osvojio je sa dvadeset godina američko prvenstvo i postigao najbolji rezultat u istoriji. Živeo je za šah, ali njegovu genijalnost zasenila je ekscentrična ličnost i kontroverzni ispadi.
Početak projekcije je u 19 sati

KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje