fbpx
spot_img

Frka i tabanje – Jakovitijevski pozdrav

 

Foto: smurfswacker.blogspot.rs
Foto: Mišo Koprivica

Za kadrove u Jakovitijevim stripovima znamo da obiluju raznim bizarnim propratnim motivima – crvolika, pa i čudna pticolikastvorenja, presečene i personifikovane kobasice sa nogama, često zgusnuta atmosfera gužve, frke i nasilja… Sve to

Foto: Mišo Koprivica

protkano neobičnim crnim humorom kad se njegovi junaci upuste u avanture – prethodnih meseci je i u našoj štampi (Politikin zabavnik) dovoljno gostovao, za nas najpoznatiji, Koko Bil, ali i reporter Tom Njuškalo.

Nešto me nagoni da jednostavno podsetim Život je frka, snađite se u njemu što bolje umete, što je po meni taman prigodna poruka uz prvu ilustraciju u ovom prilogu; ostali kadrovi su iz stripa koji je ove godine objavljen kod nas u malopre pomenutom kultnom časopisu. Nezgodno je kad se silom prilika kauboj naše na brodu, sa sve vernim kaskalom, ali će se pokazati da se snalaže i u tom elementi (i sam konjić npr. bi umeo, eeej…. da odgalopira kraću turu po samoj morskoj vodi, samo da obuje male čamce!!) Koko bil, vispren i odvažan, i naravno  kratkog fitilja, razdeli dosta batina, ali ih dobije; najpre je imao nekih nesporazuma i sukoba sa inače miroljubivim kapetanom na čijoj se laći obreo (jednostavno je tu doturen onesvešćen kao „dobrovoljac“ za posadu, nakon jedne kafanske tuče) ali je uspeo da se izbori s njim i njegovima, pa i da se sprijatelji nakon što mu je spasao život…. uspeo je da pobedi i mnogo opasnijeg gusarskog kapetana koji je kasnije napao brod ovog prvog i zarobio njegovu posadu… No, ostaje senka na njegovom trijumfu, na njegovoj satisfsakciji, jer se i na početku ove priče i na kraju uhvati u koštac sa jednim malim žilavim posetiocem salona – i opet izvuče deblji kraj! (v. sliku 2)

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Za one koji žele da se podsete ili dočaraju sebi još neke efekte Jakovitijevog stvaralaštva, uputićemo ih na ovaj članak iz ‘Pokazivača’ s kraja 2015.

Još jedan omaž ‘Velikom Jaku’

 

 

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.