fbpx
spot_img

Grad svetlosti i ljubavi-Pariz

Pariz je jedna od najposećenijih turističkih destinacija. Pariz nije samo centar umetnosti i mode, već nešto mnogo više. To je centar kulturnog, političkog, industrijskog i trgovačkog života cele Francuske.

Muzej  Louvre je jedan od najvećih muzeja na svetu. Godišnje ga poseti više od osam miliona ljudi, a u njemu se čuva i slika Leonarda da Vinčija –Mona Lisa.

U Parizu je i mnoštvo predivnih parkova, od kojih su najpoznatiji Luxembourg, Champs-Elysées i Tuileries, koji je ujedno i najstariji park. U njegovoj blizini se nalazi i zgrada Opere, ali tu počinju i trgovi kao i avenije po kojima je grad poznat.

 

Sa leve strane reke Seine se nalazi Eiffelov toranj, glavna ikona grada. Sve do početka tridesetih godina 20. veka bio je najviša građevina na svetu.

 

Ajfelov toranj je svakako ikona Pariza i „must see“ znamenitost.  Visok je 324 metara i težak ukupno 10.000 tona. Izgrađen je za Svetsku izložbu 1889. godine, građen dve godine, dva meseca i pet dana, a ime je dobio po arhitekti Gustavu Ajfelu. Do vrha se može doći stepenicama ili liftom.
Pariz je poznat i kao sedište College de Sorbonne, prestižnog fakulteta koji se uz brojne druge institucije nalazi u Latinskoj četvrti-Quartier latin.

Trijumfalna kapija je središnji deo trga Šarl de Gol (poznatom i kao trg Etoal) odakle se pruža fascinantni pogled na Jelisejska polja. Trijumfalnu kapiju je naručio Napoleon 1806. godine u čast francuskim vojnim pobedama. A luk je dovršen 30 godina kasnije za vreme vladavine Luja Filipa, poslednjeg francuskog kralja koji je posvetio spomenik revolucionarnoj francuskoj vojsci.

 

 

 

Vesna Antonijević
Vesna Antonijević
Rođena je 29.juna 1969. godine u Kragujevcu. Završila je ekonomsku školu. Zaposlena je kao administrativni radnik u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Voli ljude, druženje, muziku, dobru knjigu. Ponosna je mama tri devojčice.