fbpx
spot_img

Hogar Strašni, šarmantni varvarin – 2. deo

Helga -okup porodice
http://www.svevesti.com/a158616-hogar-helga

     Na svojim pljačkaškim pohodima, Hogarova družina je naravno daleko od toga da se smatra nepobedivom ; ima dosta tragikomičnih situacija kad se nađu u nedoumici, škripcu ili zarobljeni, a često je i Hogar u (ne)prilici da se ogleda u pojedinačnom megdanu sa raznim tipovima koje sreće; takođe se povremeno prikazuje njegovo (ne)snalaženje kao mirnog turiste u restoranu, prodavnici i dr. Kad se uzme u obzir i ono što je već rečeno o njemu kao mirnom porodičnom čoveku, sve to daje neku topliju, nenaduvanu ljudsku dimenziju, a sve zgode i nezgode dobijaju neki univerzalni, svevremenski značaj, koji nije vezan samo za neki vikinški ambijent Srednjeg veka.
Hogarova porodica, ljubimci i ostali – Jedna od prodornih figura je svakako Hogarova ljubljena supruga Helga. Ona je pravi stub kuće koji drži do reda i odgovornosti i istrajno vodi domaćinstvo; i pored njene neosporne dominantnosti i ponekad čangrizavosti, ponekad je očigledna poruka da jednostavno ne uspeva da se izbori za razumevanje i interesovanje svog supruga za bitne kućevne i porodične stvari (koji više nonšalantnošću nego lukavstvom izvrdava njena očekivanja ), te je ponekad zatičemo kao krhko stvorenje kome ostaje jedino da uzdiše i zapomaže…. Njihovo starije dete je ćerka Honi – interesantno prikazana pod punom ratnom opremom, što je u izvesnom neskladu sa njenom sanjalačkom i zaljubljivom prirodom! Pomenimo samo uzgred da se često kao njen udvarač/ verenik pominje bard Leut (aluzija na sviranje laute) koji nešto nije omiljen ni kod njenog oca ni kod majke, a ima i drugih šema. Ona se naročito sa majkom često savetuje u vezi sa muškarcima i o svojoj budućnosti… Tu je i njihov sin Hamlet – pitom  poslušan i pametan, pravi intelektualni tip, on često budi zabrinutost kod svog oca koji naravno prezire nauku i zamišlja sasvim drugačiju perspektivu za svog muškog potomka! Ovaj dečak je prikazan i kao lako zbunjiv i stidljiv prilikom razgovora sa drugaricom Hernijom, živahnom devojčicom koja očito iskazuje neku posebnu naklonost prema njemu…

Hogar-ptičice
http://eldrakkar.blogspot.com/2010/08/comic-hagar-horrible-olafo-el-terrible_11.html

  Pas ljubimac ove porodice je ptičar Snert, dovoljno pametan i misaon, ali ne previše poslušan; u par navrata je čak prikazano kako je i on zasnovao porodicu, ali to nije zaživelo kao neki stabilan i značajan motiv. Nije zanemarljiva ni patka Kvaka, koja se nađe u izvesnom dosluhu sa Helgom, ako treba Hogara malo uhoditi…
Nekom zgodom je Hogar sedeo i pijuckao sa svojim prijateljem Srećnim Edijem (v. dole) koji ga je pitao da li bi, kad bi mogao, nešto bitno promeniou svom životu. « Naravno da bih », reče Hogar, koji nije primetio Helgu koja negde iza oprezno osluškuje. « Odabrao bih bolji brod ! », reče ovaj, nakon čega je usledio veliki ‘CMOK’ od Helge koja je potom razdragano opet zamakla iza scene!
(Obratite pažnju da svi ukućani, uključujući i ljubimce, nose karakteristične šlemove, sa rogovima odn. krilcima, ili bez njih!)
U okviru familije se u nekoliko navrata pojavila Hogarova tašta – pravi tip baba-roge, sa jelenskim rogovima na šlemu, a videli smo par puta i njegovog tasta kao dugobradog sladostrasnog starca.
Od relativno redovnijih likova tu je npr. Doktor Zuk – zakukuljena pojava (vidi mu se jasno samo nos), nešto između druida i lekara, povremeno zadužen za razne obrede (pratili smo i egzorcizam za koji se na kraju videlo da je usmeren na isterivanje –rođaka!) i u čijoj ordinaciji, i ispred nje, možemo zateći zabavnu svitu pacijenata…
Svakako je značajnija individua poznata kao Srećni Edi, i za kojeg neki

http://www.zvrk.rs/Stripovi/hogar/hogar04/03.htm
http://www.zvrk.rs/Stripovi/hogar/hogar04/03.htm

  entuzijasti tvrde da bi trebalo da ima poseban serijal i da mu se posveti više prikaza. To je Hogarov glavni pomoćnik (zasluženo ?) i najbolji prijatelj, iako su veoma različiti. On je žgoljav, sa zakržljalom donjom vilicom, i nosi maleni levkasti šlem. Kud i kamo je svakako učeniji od ostalih vikinga, ali teško je tvrditi da to doprinosi nekom utisku o njegovoj bistrini… Ponekad zaista ima luckaste ideje i određene ispade, ali pokazuje zanimljivu dosetljivost pa i smizao za… praktično i taktično. Ironično je da i pored svog nadimka ponekad ispada dosta malerozan…
Jednom prilikom kad je Hogar uzdisao žaleći se da nema kome ljudski ni da se požali na svoje probleme, Srećni Edi mu prostodušno reče : « Pa imaš mene. « , na šta se Hogar jednostavno zaplakao!
Imamo, dakle, bezbroj prilika da, ugl. u kratkoj formi, uživamo u divnom spoju porodičnog stripa i avanture.

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.