fbpx
spot_img

Hteo je da časti pićem Vladetu Jerotića, dobio je savet za ceo život

Našeg poznatog akademika Vladetu Jerotića mnogi smatraju duhovnim vođom u životu. Njegove misli pružaju nam fini uvod u suštinu života, a neretko se dešava da ovaj čovek jednom rečenicom potpuno promeni našu perspektivu na svet.

 

Internetom kruži priča o tome kako je jednom mladiću koji je želeo da ga časti pićem, jednostavnim savetom dao životno pravilo koje bi svi trebalo da sledimo. Nije poznato da li je anegdota istinita, ali je bez sumnje zlata vredna.

Glavni junak ove priče je momak koji se slučajno obreo u restoranu u kom je Jerotić sedeo sa svojim prijateljima. Prišao je, predstavio se i rekao da on profesoru Jerotiću mnogo duguje, zato što su mu njegove knjige pomogle u životu, pa bi hteo da mu se na ovaj način zahvali.

Profesor Jerotić je ljubazno odbio rekavši:

„Nemojte da uvek činite ja tebi – ti meni. Ja sam nešto, kako vi kažete, vama učinio i vi sada hoćete meni da vratite. Kada vam neko učini nešto dobro, vi učinite dobro nekom drugom, on nekom trećem i tako se pravi krug dobrih dela. Inače to ‘ja tebi, ti meni’ odraz je plemenske svesti i osnov korupcije. Zato ja kažem da je za plemenske narode, u koje ubrajam i Srbe, korupcija nešto prirodno. Ipak, ne treba zaboraviti da smo mi pozvani da budemo hrišćani, a to znači da se izdižemo iznad svoje prirode“.

Stvorite, dakle, krug dobrih dela. Izdignite se iznad svoje prirode.

Prethodni tekstMućkalica Zoran Jovanović
Sledeći tekstMisao dana
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.