10. Decembra 2019. | 11:09
Početna / Strip / I bejaše nekad “Plavi vjesnik” (II)

I bejaše nekad “Plavi vjesnik” (II)

 

Foto: stripforum.hr
Foto: stripforum.hr

“Plavi vjesnik” je izlazio kao vrlo perspektivan i vrlo raznovrstan časopis, od 1954. do  1973. Pored obilja raznih stripova, nudio je dosta priloga vezanih za popularnu muziku i život omladine, što je naročito postalo izražajnno od sredine 60-ih godina prošlog veka, pod uredništvom Pere Zlatara. To je listu za  donelo ogromnu popularnost (uz elemente, za ono vreme relativno smele, žute štampe i trača)  ali samo za neko vreme – nekako se zagušila  prvobitna koncepcija strip-revije, te se časopis najzad ugasio, 1973.

Naravno, sama kuća “Vjesnik” se tokom narednih godina u raznim verzijama pokazala kao veoma značajan izdavač stripova – dovoljno je da se podsetimo prepoznatljive džepne bibilioteke Superstrip (‘Dijabolik’, ‘Alan Ford’,  ‘Johnny Logan…) ali to je već druga priča.
Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

 

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Možemo reći da je “Plavi vjesnik” posvetio dosta pažnje stripovima i komičnog i realističnog izraza; ako bi trebalo da to dočaramo kroz jednu ili dve  kreativne osobe, već smo se uverili kad je bio u pitanju Žarko Beker, a sad evo sjajnog primera kroz crteže Julija Radilovića u stripu Diverzanti, i u Šerloku Holmsu (rađeno sa Z. Furtingerom) – Obratimo pažnju na estetiku koja skoro verno prati popularnu i tada aktuelnu kinematografiju!

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

 

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

 

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Mišo Koprivica

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.