fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Zašto je zevanje korisno?

  Do sada niko nije uspeo da precizno utvrdi zašto i mi počinjemo da zevamo kad posmatramo neku osobu koja to čini. Koliko je zevanje zaista korisno? Predstavljamo vam neke korisnih teorija o zevanju.

Zevanje
Zašto zevamo?

Kada zevate, vaši disajni putevi se širom otvaraju i mišići se opuštaju. Zevanje takođe pomaže u oslobađanju od stresa, umora, mentalnog stresa i stimuliše funkciju mozga.

Šta se dešava prilikom zevanja?

Prilikom zevanja, kanali nazofarinksa se ispravljaju i otvaraju. Ti kanali koji vode do maksilarnih sinusa i Eustahijeve cevi  vode i do srednjeg uha. Ovom prilikom se pomaže u ublažavanju začepljenja uva. Na primer, prilikom poletanja i sletanja aviona zbog razlike u pritisku, koja izaziva nelagodnost u bubnoj opni.

Zato, ma koliko zevanje izgledalo jednostavno, ono je ipak složeno ponašanje s neizvesnim zadatkom.

Autor: Ema Vitković

Izvor: Stetoskop

Prijatelj portala Pokazivač:

You Tube kanal: Zdravlje i lepota-Ema

Pogledajte jedan od mojih videa na You Tube

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.