fbpx
spot_img

Iduće sedmice u Gornjem Milanovcu…

 

Ponedeljak, 15. decembar 2014. / 19:00/ Moderna galerija
„Junaci velikog rata – Od Golije do Rudnika“

Ogranak Vukove zadužbine u Čačku, Kulturni centar Gornji Milanovac i Muzej Rudničko-takovskog kraja, u okviru manifestacije „Oni su nam darivali slobodu“, organizuju u ponedeljak 15. decembra od 19 sati u Modernoj galeriji promociju knjige „Junaci velikog rata – Od Golije do Rudnika“. Autor publikacije je mr Grozdana Komadinić.
Na promociji će govoriti: akademik Dragan Đukić, recezent, Aleksandra Mišić, profesor srpskog jezika, Zorica Lešović, novinar i Aleksandar Marušić, istoričar.
Kazivanjem stihova i čitanjem odlomaka iz knjige promociju će upotpuniti: Bogdan Lukić, Miloš Kapetanović, Boško Lomović, Marija Drašović i Mihailo Kostadinov. Muzička podloga biće pevačka grupa KUD-a „Šumadija“.

Utorak, 16.decembar 2014. /19:00 sati/ Galerija Muzeja
SRPSKA PERIODIKA U IZBEGLIŠTVU 1916-1918.

Mirko Drmanac, istoričar i bibliotekar Odeljenja serijskih publikacija Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Čačku, u okviru obeležavanja stogodišnjice Rudničke ofanzive u utorak 16. decembra od 19 sati u Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja održaće predavanje na temu „Srpska periodika u izbeglištvu 1916 – 1918“.
Predavanje predstavlja detaljan pregled srpskih listova i časopisa koji su izlazili tokom Velikog rata sa posebnim osvrtom na one koji su štampani u inostranstvu kao što su „Srpske novine“ i „Zabavnik“ na Krfu, kao i „La Patrie Serbe“ koji je izlazio u Parizu na francuskom jeziku. Srpska kultura predstavljena u periodičnim publikacijama je pokazala neverovatnu vitalnost koja može da se uporedi sa onom koju je i srpska vojska pokazala na frontu. Ona je uspela da preživi sva ratna iskušenja i da se održi. Predavanje je zasnovano na originalnoj građi koju će prisutni imati priliku i da vide.
Muzej rudničko-takovskog kraja i Kulturni centar Gornji Milanovac predavanje organizuju u okviru manifestacije „Oni su nam darivali slobodu“.

Utorak, 16. decembar 2014. /18:00 sati/ Moderna galerija
Izložba slika Peđe Rakićevića

gradjanin.rs
gradjanin.rs

Peđa Rakićević, priznati umetnik predstaviće u utorak, 16. decembra od 18 sati u Modernoj galeriji Kulturnog centra izložbu slika iz ciklusa „Cerebrum forest“ (Šuma umova).
“ Radi se o pejzažima, o nekoj vrsti subjektivnog pejzažizma, o slikama u kojima je umetnik polazeći od vaskolike prirode, „prelamajući“ utiske o njoj u sopstvenoj svesti, dospeo do autentične prirode slike“ (Sava Stepanov).

Peđa Rakićević diplomirao je na Akademiji umetnosti u Prištini, odsek grafički dizajn a potom, na istom fakultetu, i magistrirao slikarstvo. Dvanaest je boravio u SAD-u gde je specijalizirao grafički dizajn na Foothill College, Los Altos, California, i digitalnu publikaciju na OICW, Menlo Park, California. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Član je ULUS-a, Pacific ART League of Palo Alto, California i Berkley Art Center, California, USA. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za umetničko stvaralaštvo, uključujući i UNICEF nagradu za Antiratnu tematiku.
Četvrtak, 18. decembar 2014. / 19:00 / Svečana sala Gimnazije
Projekcije kratkometražnih dokumentarnih filmova Jugoslovenske kinoteke

U okviru manifestacije „Oni su nam darivali slobodu“, Kulturni centar Gornji Milanovac i Muzej rudničko-takovskog kraja u četvrtak, 18. decembra od 19 sati u Svečanoj sali Gimnazije organizuju projekciju kratkometražnih dokumentarnih filmova: „Povratak srpskih pobednika“, „Dolazak regruta”,“Zakletva regruta vardarskog puka” i „Sahrana Nikolaja Hartviga“.
Reč je o filmovima Jugoslovenske kinoteke iz ciklusa „Srbi u Velikom ratu“.

 

Iduće sedmice u Sali Gimnazije
“MALI BUDO” – KOMEDIJA SA REKORDNIM BROJEM NASMEJANIH LICA

Film „Mali Budo“, debitantsko ostvarenje reditelja Danila Bećkovića, koji je za nešto više od mesec dana videlo oko 320.000 gledalaca iz Srbije i okolnih zemalja, od 15. do 17. decembra naći će se na bioskopskom repertoaru Kulturnog centra.
Mali Budo (Petar Strugar), sin podgoričkog hirurga, koji nije baš na dobrom glasu, stiže u Beograd. Očeve prijateljsko-rođačke veze i vezice ubaciće ga u kovitlac crnohumornih dešavanja koje će nam na vrlo duhovit način dočarati prvi susret jednog mladića s velikim gradom.
Pored Petra Strugara, u filmu glume i Sergej Trifunović, Petar Božović, Tihomir Stanić, Hristina Popović, Aleksandra Janković, Slobodan Ćustić, Andrija Milošević, Milorad Kapor, Stefan Bundalo, Uroš Jovčić, Slaviša Čurović, Tanasije Uzunović, Jelena Rakočević, Marko Kon, Toma Kuruzović i Marko Baćović
Projekcije će biti organizovane u sali Gimnazije, u ponedeljak od 19:30, a utorak i sredu od 18 i 20 sati. Projekcika u ponedeljak je besplatma i tada će predstavnici Kulturnog centra javnosti staviti na uvid novu digitalnu bioskopsku opremu za koju su sredstva obezbeđena po osnovu konkursa Filmskog centra Srbije.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje