fbpx
spot_img

Intervju sa Natašom Konstantinović, koordinatorkom programa javnih politika Trag fondacije

Unapređenjem socio-ekonomskih politika olakšava se život osetljivim grupama stanovništva

„Kroz program „Pokret Polet“ želimo da podržimo one koji se bave javnim zagovaranjem u oblasti socio-ekonomskih politika u Srbiji, s ciljem da se postignu pozitivne promene, prevashodno u oblastima unapređenja usluga socijalne zaštite, poštovanja radnih prava i osnaživanja socijalnih preduzeća. Očekujemo da ovaj program probudi solidarnost u ljudima i da se što više njih uključi u zagovaračke napore organizacija civilnog društva da unaprede prava i olakšaju život najugroženijim kategorijama stanovništva“, izjavila je Nataša Konstantinović, koordinatorka programa javnih politika u Trag fondaciji, koja je nedavno objavila konkurs za podršku javnom zagovaranju.

Šta je potrebno da se ispuni od uslova za učešće na konkursu za podršku javnom zagovaranju, koji se realizuje u okviru trogodišnjeg programa „Pokret Polet“?

Tim javnih politika Trag fondacije se potrudio da uslovi konkursa ne budu ograničavajući i da na njega mogu da se prijave različiti akteri civilnog društva koji se bave zagovaranjem za unapređenje socijalnih usluga, radnih prava ili osnaživanje socijalnog preduzetništva. Dakle, mogu konkurisati sva udruženja građana, sindikati, mreže organizacija civilnog društva, zadužbine ili fondacije koje se bave javnim zagovaranjem u oblasti socio-ekonomskih politika u Srbiji i koje su registrovane pre 1. juna 2020. godine. Vrlo je jednostavno prijavti se na konkurs popunjavanjem online formulara i okvirnog budžeta koji možete naći na sajtu Trag fondacije. Za sva dodatna pitanja u vezi sa konkursom možete pisati našem timu na mejl adresu [email protected] Ne zaboravite da konkurs traje do nedelje 3. jula, prijavite se na vreme i zagovarajte izmene politika za unapređenje našeg društva!

Šta uključuje podrška koju učesnici programa dobijaju?

Ovaj program sadrži dve komponente: podršku organizacijama civilnog društva i podršku mladim istraživačima. Osim finansijske podrške u vidu grantova za sprovođenje zagovaračkih inicijativa, organizacije dobijaju i različite obuke koje će doprineti uspešnosti tih inicijativa, ekspertsku podršku u oblastima za koje organizacije zagovaraju i podršku pri analizi javnih politika od strane multidisciplinarnih timova mladih istraživača. Kada je reč o podršci mladim istraživačima ovaj program nudi priliku akademskim građanima do 30 godina starosti da se upoznaju sa radom organizacija civilnog društva, prođu različite obuke koje će im koristiti za analizu javnih politika, zatim da analiziraju različite socio-ekonomske politke i daju preporuke za njihovo unapređenje. U okviru ove plaćene prakse mladi će imati priliku i da se povezuju sa svojim vršnjacima sa drugih fakulteta i da zajednički doprinose aktivnijem, osvešćenijem i solidarnijem društvu koje brine o potrebama najosetljivijih grupa.

Koliko iznose grantovi za aktivnosti koje će se sprovoditi u okviru lokalne politike?

Grantovi, koji će se dodeljivati organizacijama koje budu ušle u prvih 15 koje ćemo podržati programom „Pokret Polet“, iznose maksimalno 15.000 EUR za godinu dana implementacije projekata. Međutim, ono što je još važnije od finansijskog iznosa, jeste podrška izgradnji kapaciteta organizacija za javno zagovaranje i komuniciranje njihovih ciljeva i uspeha, koju će organizacije dobiti kroz treninge i radionice. Osim toga, jako je važna kontinuirana mentorska i podrška timova mladih istraživača koji unose nove ideje i nove perspektive kada je reč o analizi javnih politika i predloga za njihovo unapređenje. Iz tog razloga mislim da je ukupna vrednost podrške mnogo veća od samog finansijskog dela, odnosno granta i da ovaj sveobuhvatan program daje dodatni vetar u leđa svim organizacijama koje budu podržane.

U kojim oblastima se očekuje najveći pomak po završetku programa?

Ovim programom želimo da ostvarimo pozitivne promene u oblasti socio-ekonomskog razvoja, a prevashodno u oblastima unapređenja usluga socijalne zaštite, poštovanja radnih prava i osnaživanja socijalnih preduzeća. Konkretno za pojedinca ili svakog od nas, to znači da će izmenama različitih politika ili uticanjem na implementaciju već postojećih, neko dete sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom imati obazbeđenu uslugu ličnog pratioca u mestu u kome živi ili da će majke preduzetnice na porodiljskom odsustvu imati ista prava kao i zaposlene majke ili da će žena žrtva nasilja imati uslove da radi u socijalnom preduzeću i ostvaruje preko potreban prihod, primeri su neiscrpni. Očekujemo da ovaj program probudi solidarnost u ljudima i da se što više nas uključi u zagovaračke napore organizacija civilnog društva da unaprede prava i olakšaju život najugroženijim kategorijama stanovništva države Srbije.

Emina Ferizović

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.