fbpx
spot_img

Istorijski muzej Srbije otkupio pečat velikog župana Stefana Nemanje

Istorijski muzej Srbije otkupio je pečat velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić.

Olovni pečat iz druge polovine 12. veka otkupljen je od aukcijske kuće „Artemide aste“ iz San Marina, saopštio je Istorijski muzej Srbije. Pečat je težak 21 gram i ima 35 milimetara u prečniku.

Istorijski muzej Srbije će u narednom periodu, nakon što pečat bude donet u Srbiju, održati konferenciju za medije na kojoj će predstaviti ovaj značajan kulturno-istorijski predmet i upoznati javnost sa detaljima njegovog otkupa.

Miomir Korać, arheolog, rekao je nedavno u Jutarnjem programu RTS-a da je, iako je početna cena bila hiljadu evra, vrednost tog pečata neprocenjiva.

„To za mene nema cenu jer je to nešto što govori, što se iščitava, možemo da saznamo o tom vremenu, svi ti podaci su nam dragoceni. Narodni muzej ima jedan ili dva primerka, ali primerak koji je izložen u Narodnom muzeju je različit, ima natpis u četiri reda, ovde je u šest redova“, rekao je Korać.

Stefan Nemanja je bio rodonačelnik svetorodne dinastije koja je vladala Srbijom puna dva veka, od 1166. do 1371. godine. Ujedinitelj je srpskih zemalja od Zetskog primorja do Pomoravlja. Postavio je temelje samostalnog političkog, privrednog i kulturnog razvoja zemlje, a njegovom zaslugom Srbija je stekla ravnopravno mesto u zajednici hrišćanskih naroda Evrope.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.