fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Koliko su opasne trans masti?

Trans masti predstavljaju metabolički otrov. Poslednjih godina povećala se svest u javnosti o štetnom uticaju trans masti. Ipak one još uvek predstavljaju ozbiljnu pretnju po vaše zdravlje. Koliko su ustvari opasne trans masti? 

Kada  hemijski elementi koji sadrže trans masti uđu u naše telo, zamenjuju ih u molekule „ispravnih“ masti. Pri tome telo reaguje na takvu intervenciju hormonskim poremećajima. Takođe je poremećen i rad enzimskog sistema (pomaže u pravilnoj preradi i asimilaciji hrane). Sve to, dovodi do bolesti srca, rak, dijabetes i povećava  smrtnost.

Trans masti se najviše  nalaze  u poluproizvodima i gotovim konditorskim proizvodima: slatkišima, kolačićima.  Koncentracija hidrogenizovanih masti u čipsu je posebno visoka.

Gde sve može da se nađu transmasti u našoj ishrani? Pogledajte sliku i saznajte.

Trans masti

Prijatelj portala Pokazivač

Ne zaboravite da se pretplatite na kanal: Zdravlje i lepota-Ema

Pogledajte jedan od mojih videa na YouTube kanalu.

 

Autor: Ema Vitković

Izvor: https://onefit.rs/blog/ishrana/trans-masti/

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.