fbpx
spot_img

Izdavačka kuća Pčelica laureat decembarske nagrade grada Čačka

Grad Čačak pod današnjim imenom prvi put se pominje 18. decembra 1804. godine u jednom spisu iz dubrovačkog arhiva. Taj dan se od 1999. godine proslavlja kao Dan grada Čačka.

U nedelju, 18. decembra 2022. godine u velikoj sali Kulturnog centra Čačak, obeleženo je 614 godina od prvog pisanog pomena imena grada. Svečanosti su, pored predstavnika privrednog, društveno-političkog i kulturnog života grada, javnih preduzeća i ustanova, poslanika i odbornika gradskog parlamenta, prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, izaslanik predsednika Republike Srbije, njegov savetnik za bezbednost Milorad Veljović, kao i veliki broj građana Čačka.

Izdavačka kuća Pčelica imala je tu čast da joj ove godine pripadne Decembarska nagrada, kao najviše priznanje za doprinos ugledu i napretku Grada Čačka. Tom prilikom, prisutnima se obratio vlasnik i direktor Izdavačke kuće Pčelica, Goran Marković:

‒ Povodom dodele Decembarske nagrade Grada Čačka koristim priliku da se u ime kolektiva Pčelice zahvalim predlagaču, Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis”, Skupštini grada Čačka, predsedniku Skupštine, gospodinu Igoru Trifunoviću i gradonačelniku, gospodinu Milunu Todoroviću.

Cenimo odluku gradskih vlasti da ove godine jedan od dobitnika najvišeg gradskog priznanja bude i Pčelica. Ovo priznanje nas je obradovalo, ohrabrilo i obavezalo da budemo još bolji, jer ovo nije lako vreme za knjigu. Čini nam se da knjiga nikad nije bila dalje od dece, tako da je potrebno učiniti sve da se deci približimo i pronađemo načine da zavole knjigu i stvore čitalačke navike. Knjiga je izvor mudrosti i znanja, uz knjigu učimo, razmišljamo, maštamo i radujemo se, a bez knjige i znanja i vrednosti koje pruža nema razvoja nijednog društva, pa tako ni našeg.

Zato se posebno zahvaljujem onima koji stvaraju knjige, kolektivu Izdavačke kuće Pčelica, divnim, vrednim ljudima koji rade odgovoran posao i koje veoma poštujem i smatram svojom drugom porodicom. Veliku zahvalnost upućujem mom saborcu po knjizi, učiteljici Maji Koraksić, sa kojom sam započeo let u izdavaštvo, kao i našim autorima, ilustratorima, dizajnerima i svim drugim saradnicima koji sa nama učestvuju u stvaranju knjiga.

Neka nam žive deca, knjige, naš Čačak i Srbija.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.