fbpx
spot_img

Izložba „Petar Prvi – kralj oslobodilac u delima likovnih umetnika“ u Noći muzeja na Belom dvoru

Beli Dvor na Dedinju i ove godine je bio jedna od izložbenih lokacija u okviru beogradske manifestacije Noć muzeja. Posetioci su imali priliku da vide izložbu koja prikazuje Njegovo Veličanstvo Kralja Petra Prvog – kralja oslobodioca u delima likovnih umetnika.

Izložba „Petar Prvi – kralj oslobodilac u delima likovnih umetnika“ obuhvata, prvi put na jednom mestu prikupljene portrete Petra Karađorđevića koji se čuvaju u svim muzejima u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, ali i na širem prostoru bivše Jugoslavije, kao i u privatnim zbirkama. Na taj način posetiocima је omogućeno da vide portrete čiji su autori bili Arsenije Petrović, Uroš Predić, Vlaho Bukovac, Nikola Milojević, Špiro Bocarić, Vsevold Guljevič, Vladimir Becić, Bogosav Vojnović – Pelikan, Vasa Eškićević, Kristijan Kreković, Miodrag Petrović, Frensis Oven Selsburi, Valdo Berbe, Ogist Lui Leper i drugi. Svi portreti prikazani su kao reprodukcije na platnu.

Ove godine navršava se tačno 175 godina od rođenja Kralja Petra I Karađorđevića. Kralj Petar I je rodonačelnik dinastije Karađorđević, pošto je njegov otac knez Aleksandar bio izborni knez, koji nije imao priznato nasledno dostojanstvo u porodici, dok vožd Karađorđe nije imao međunarodno priznanje prava nasleđa koje mu je dodelila srpska skupština 1808. godine. Izborom novog kralja u Narodnoj skupštini i stupanjem na presto, Kralj Petar I Karađorđević označio je povratak stabilnosti i kontinuiteta. Danas se period vladavine Kralja Petra najčešće smatra za zlatno vreme prosperiteta Srbije. Kralj Petar I je bio pravi narodni kralj u pravom smislu te reči, bio je i ostao naš najvoljeniji kralj.

Ako postoji jedna tema koja je imala presudnu ulogu u shvatanju života Petra Karađorđevića, onda je to bila sloboda. Ona je igrala važnu ulogu u njegovom privatnom i javnom (političkom) radu, što je krunisano i konačnim oslobođenjem delova Srbije koji su bili pod vekovnom otomanskom okupacijom, tako da je Kralj Petar s pravom do danas ostao zapamćen kao Kralj oslobodilac.

Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina pozdravili su posetioce, razgovarali sa njima i fotografisali se. Interesantna postavka bila je na raspolaganju posetiocima za obilazak u okviru „Noći muzeja“ do ranih jutarnjih časova, a za kafu i osveženje pobrinula se kompanija „Bean and Leaf“.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.