fbpx
spot_img

Japan do 2020. uvodi virtualnu valutu J-Coin

Uvođenje J-Coina (kako ga neslužbeno zovu), moglo bi pozitivno uticati na japansku ekonomiju, a „menjao“ bi se s yenom u odnosu jedan na jedan.
Dok većina evropskih zemalja sa skepsom gleda na virtualne valute, s izuzetkom Estonije koja je ipak korak ispred ostatka, u Aziji ozbiljno razmišljaju o uvođenju vlastitih kriptovaluta.

Nakon što je objavljeno kako Kina već priprema svoju središnju banku za izdavanje kineske nacionalne kriptovalute, slične najave dolaze i iz Japana.

Konzorcij japanskih banaka priprema se na izdavanja nove nacionalne digitalne valute. Za razliku od Estonije koja bi svoju „estcoin“ koristila za financiranje fonda koji bi onda ulagao u startupe i druge projekte, japanska bi valuta zamenila postojeću gotovinu.

Želja im je razviti tehnologiju koja bi Japancima omogućila korišćenje digitalnog novca i plaćanje roba i usluga pomoću pametnog telefona.

Uvođenjem digitalnog novca, japanske bi banke smanjile ogromne troškove koje imaju zbog korišćenja papirnog novca (od transporta do osiguranja i čuvanja).

Prema nekim predviđanjima, uvođenje J-Coina (kako ga neslužbeno zovu), moglo bi pozitivno uticati na japansku ekonomiju, a „menjao“ bi se s yenom u odnosu jedan na jedan.

Japanski projekt, koji ima podršku njihove središnje banke, trebao bi biti lansiran na vreme za Olimpijske igre 2020. koje će se održati u Tokiju.

Izvor: itmagazin.info
Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Student Elektrotehničkog fakulteta. Voli druženje, filmove i sport.