fbpx
spot_img

Jezičke nedoumice: Buduće vreme

foto: Nemanja Andrić
foto: Nemanja Andrić

 

Nedoumica:

Imala sam tu sreću (ili nesreću) da sam odrasla u pretežno muškom društvu. Puno drugova, braće, rođaka a malo pripadnica ženskog pola. Uvek smo bili podrška jedni drugima a od skoro im ja dajem savete kako da privuku pažnju devojke koja im se sviđa. Pre nekoliko dana sam objašnjavala rođaku kako devojke vole kada je dečko pametan i da mora da pazi šta i kako piše. Stigao mi je odgovor: „ Hvala seko, pokuša ću“. Očigledno je da neće osvojiti tu devojku. Nažalost, to nije prvi put da sam negde naišla na slične greške: proba ću, stićiću i dr.

 

Objašnjenje:

U futuru nastavak ću (ćeš, će, ćemo, ćete, će) se piše sastavljeno uz glagol koji se završava na ti. Primer: pisaću, radiću…

Ukoliko se glagol završava na ći onda se ću piše odvojeno. Primer: Leći ću, pomoći ću, reći ću…

 

Literatura:

Klajn, I. (2014).  Rečnik jezičkih nedoumica, Beograd: Prometej

Dragana Stojković
Dragana Stojković
Smatram da osobu najbolje poznaju njeni prijatelji, sve njene mane i vrline. Moji prijatelji za mene kažu da sam otvorena, komunikativna, nasmejana i vesela, uvek spremna da probam nove stvari, uporna i da se ne plašim neuspeha, tvrdoglava i da posedujem jak osećaj za pravdu. Studiram pedagogiju, pa smatram da su deca naše najveće blago, i da treba da usporimo i više pažnje posvetimo našim mališanima.